Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която е доминирана от Демократическата партия, гласува да се дадат на конгресмените ясни правомощия да съдят фигури от администрацията на президента Доналд Тръмп, които пренебрегват призовките на Конгреса, започвайки с бившия съветник на Белия дом Дон Макган, който се очаква много скоро да бъде даден на съд, съобщава "Ройтерс".

В ескалация на множеството разследвания срещу Тръмп и приближения му кръг, конгресмените гласуваха с 229 гласа "за" и 191 "против" в подкрепа на мярката. Тя разрешава на комисиите към Камарата на представителите да завеждат дела във федерален съд, стремейки се към заповеди от съдии, за да принудят хората на Тръмп да сътрудничат на официални искания на Конгреса за даване на показания или доказателства.

Мярката упълномощава правната комисия към Камарата на представителите да се стреми към съдебна заповед за прилагане на призовки, свързани с доклада на специалния прокурор Робърт Мюлър за намесата на Русия през 2016 г. в американските президентски избори. Комисията се стреми да получи нередактирана версия на доклада, както и основните доказателства от разследването и свързаните с него документи и показания.

Демократите признаха безпрецедентния характер на решението.

"Това не е правено досега. Но не сме и виждали никога такова повсеместно възпрепятстване от страна на администрацията на всички искания за информация от страна на Камарата на представителите", изтъкна председателят на правната комисия Джерълд Надлър, допълвайки: "Трябва да отидем в съда, за да задействаме призовките."

Надлър посочи, че той щял да отиде в съда "възможно най-бързо" против Дон Макган, за да го принуди да свидетелства за опитите на президента от Републиканската партия да възпрепятства разследването на Робърт Мюлър.

Макган, основен свидетел в доклада на Мюлър, през миналия месец се противопостави на призовка да даде показания и документи, след като Белият дом му нареди да не сътрудничи на правната комисия.

Надлър заяви, че други свидетели, като бившата директорка на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс и бившия помощник на Макган Ани Доналдсън, също ще бъдат изправени пред съдебни действия, ако се противопоставят на призовки на комисията, изискващи техните показания по-късно този месец.

Мярката също така подсилва процеса други комисии да предприемат подобни действия. Половин дузина комисии към Камарата на представителите проучват управлението на Тръмп и личните му притежания.

Комисията за състоянията и средствата се стреми да получи данъчните му декларации. Други комисии проучват финансовите му документи и документи относно политиките, вариращи от разделянето на семейства на имигранти до предоставянето на ядрени технологии на Саудитска Арабия.