Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за предоставяне на 1 милиард долара на Израел за обновяване на системата за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщи VoA. Това стана след като представители на т. нар. прогресивно крило на Демократическата партия през седмицата принудиха останалите конгресмени да изключат от закона за федералния бюджет текста за отпускането на тези средства за израелската страна.

Подпомагането на израелската противоракетна отбрана беше подкрепено с мнозинство от 420 конгресмени, "против" гласуваха осем демократи и един републиканец.

След гласуването в долната камара документът беше предаден в за разглеждане в Сената. Засега не е известно кога той ще бъде гласуван от сенаторите.

Във вторник Камарата на представителите прие законопроекта за бюджетните разходи, от който беше изключено финансирането на отбраната на Израел. Това породи недоволство сред умерените демократи и позволи на републиканците да обвинят Демократическата партия в антиизраелски настроения, въпреки че и двете партии неизменно подкрепят Израел.

Лидерите на демократите незабавно обявиха, че внасят отделен законопроект за финансиране на модернизацията на системата "Железен купол".

Премиерът на Израел - Нафтали Бенет, благодари на двете партии в Камарата на представителите за подкрепата им. "Тези, които се опитаха да оспорят тази подкрепа, днес получиха подобаващ отговор." - заяви Бенет.

Няколкото "прогресивни" демократи, които оспориха помощта за Израел, обвиниха Тел Авив, че нарушава човешките права, като заявиха, че е причинил жертви сред палестинското население при въздушния удар, който нанесе в отговор на масираните ракетни атаки срещу израелското население, извършени през месец май от терористичната групировка "Хамас" от палестинска територия.

Израел и Газа си размениха въздушни удари

Израел и Газа си размениха въздушни удари

Израелската полиция залови двама от шестимата палестински бегълци

 Преди дни отново имаше размяна на удари, започната от палестинската страна.

Ракетите са били изстреляни близо до границата на Израел с ивицата Газа късно в петък, малко след като полицията залови двама души от ислямската групировка "Ислямски джихад" в Газа, които избягаха от строго охраняван израелски затвор по-рано тази седмица.

HRW: Ракетните атаки от Газа срещу Израел са военни престъпления

HRW: Ракетните атаки от Газа срещу Израел са военни престъпления

Да се привлече Международният наказателен съд към разследването на конфликта...