Ракетните обстрели срещу Израел, извършени през месец май 2021 г. от радикалното ислямистко движение ХАМАС и други въоръжени групировки на палестинците от ивицата Газа, са военни престъпления, обяви правозащитната организация Human Rights Watch (HRW).

Към израелските градове бяха изстреляни "хиляди неуправляеми ракети", подчерта Ерик Голдстийн, изпълнителен директор на HRW за Близкия изток и Северна Африка.

Организацията отделя специално място на необходимостта да се привлече Международният наказателен съд към разследването на палестинско-израелския конфликт.

По данни на правозащитниците, при атаките на между 10 и 21 май са загинали 12 цивилни израелски граждани, а десетки други са били ранени.

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Хамас се превръща в цел

Същевременно много от ракетите, насочени към израелска територия, са се взривили в ивицата Газа, което е довело до жертви сред цивилното население, посочват от HRW.

Ракетите, изстреляни от палестински групировки, нямат системи за управление, което ги прави крайно неточни, подчертават правозащитниците.

На 21 май влезе в сила сключеното между Израел и палестинците примирие. То обаче бива нарушавано от палестинската страна, както и предишни подобни споразумения. След атаките от ивицата Газа Израел нанася ответни въздушни удари.

Израел бомбардира база на "Хамас" в отговор на палестинска атака

Израел бомбардира база на "Хамас" в отговор на палестинска атака

ХАМАС изстреля срещу територията на Израел балони със запалителна смес...

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет заяви, че израелските въздушни удари на Израел срещу Газа може да представляват военни престъпления, ако се окаже, че са били непропорционални. Тя посочи, че не е видяла доказателства, че граждански сгради в Газа, станали обект на израелските удари, се използват за военни цели. Информации за подобна практика от страна на ислямистките групировки в Газа са публикувани многократно в местните и международните медии.

След това най-висшият орган на ООН по правата на човека прие резолюция за разследване на евентуални военни престъпления о време на конфликта. Израел определи документа като "морален провал" и като опит за "изсветляване на престъпления", извършени от радикалното палестинско движение ХАМАС. 

Нетаняху: Резолюцията за Газа е срамна и антиизраелска

Нетаняху: Резолюцията за Газа е срамна и антиизраелска

Израел вече отказа да сътрудничи на разследването