Камарата на прдставителите (долната камара на американския Конгрес) осъди тясно партийно с гласуване изявления на конгресмена демократ Адам Шиф срещу бившия президент Доналд Тръмп. Гласуването завърши с 213 на 209 гласа по партийна линия, съобщава Fox news.

Шиф беше съден за налагане на твърдения, че предизборната кампания на бившия президент Тръмп от 2016 г. е била в заговор с Русия.

Това гласуване направи Шиф едва третият член на Камарата, порицан от началото на века.

Републиканецът Пол Госар беше цензуриран през 2021 г., когато демократите все още имаха мнозинство, а бившият конгресмен демократ Чарли Рангел беше цензуриран през 2010 г.

Адам Шиф: 50 000 починали в САЩ заради некомпетентността на Тръмп

Адам Шиф: 50 000 починали в САЩ заради некомпетентността на Тръмп

Мисли само за себе си, не и за страната си

Джойс каза пред Fox News Digital в изявление след гласуването: "Като член на комисията по етика на Камарата на представителите винаги съм смятал за уместно да гласувам присъствено по законодателството, свързано с въпроси, които са или биха могли да бъдат представени пред комисията, вместо да предрешавам резултата от разследването на комисията."

Fox News Digital се свърза с всичките шест членове за коментар.

Нито един демократ не гласува против Шиф.

Веднага след гласуването демократите се събраха скандираха "Срам!" и "Позор!"

Шиф се защити.

"Благодаря на моите колеги републиканци, които внесоха тази резолюция. Вие ме почитате с враждебността си, ласкаете ме с тази лъжа, каза Шиф. Вие, които сте авторите на една голяма лъжа за последните избори, трябва да осъдите говорещите истината. Аз стоя гордо пред вас. Вашите думи ми казват, че съм бил ефективен в защитата на нашата демокрация и съм благодарен."

Шиф каза, че ще повтори действията си, за да изправи пред правосъдието "опасен и неконтролируем президент", ако възникне такава необходимост в бъдеще.

Резолюцията на конгресмен Анна Паулина Луна се провали миналата седмица, тъй като препоръчваше глоба от $16 милиона за Шиф, която беше премахната.

Адам Шиф с план за импийчмънта на Тръмп

Адам Шиф с план за импийчмънта на Тръмп

Разследването продължава, въпреки събраните доказателства

През май специалният прокурор на САЩ Джон Дърам заяви след дългогодишно разследване, че ФБР след резултатите от президентските избори през 2016 г. е започнало разследване за предполагаемите връзки на Тръмп с Руската федерация, без да има сериозни основания за това.

Шиф напада през последните години Тръмп няколко пъти, а Тръмп също не пести острите си забележки към конгремена.