Председателят на комисията по вътрешно разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф изпрати писмо до колегите в понеделник, в което изложи пътя към разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп.

Според писмото на Шиф, докладът със заключенията от разследването ще бъде изпратен до съдебната комисия на Камарата, "скоро след като Конгресът се завърне от почивката за Деня на благодарността".

Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената на САЩ

Тръмп пожела процес по импийчмънт в Сената на САЩ

Искал "лудия" Адам Шиф да дава показания

В писмото си, Шиф припомня, че току-що са приключили продължилите две седмици публични изслушвания на дванадесет свидетели. Припомня се и работата на комисията преди това - показанията при закрити врата и събирането на доказателства. Той уверява, че са били спазени всички законови процедури.

Това се е случило, въпреки усилията за възпрепятстване на разследването от страна на президента и неговата администрация, настоява сенаторът.

Огромният труд е дело на екипи от три комисии, на които Шиф изказва огромната си благодарност.

Разследването ни продължава, пише още той.

Тръмп избухна срещу "човешката измет" - разследващите го за импийчмънта

Тръмп избухна срещу "човешката измет" - разследващите го за импийчмънта

"Аз съм чист и съм много по-богат, отколкото хората си мислят ... работа, работа, работа"

Припомняме, че бяха публикувани стенограми от изслушванията, от които стана ясно, че поведението на държавния глава е било неправомерно и опити за натиск върху лидери на чужди държави е имало.

Самият Тръмп определи разследването като "лов на вещици". Той и Шиф са противници отдавна и често са разменяли остри реплики.

Тръмп обяви, че иска да бъде разследван от Сената на САЩ (горната камара на Конгреса на САЩ), ако Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува за отстраняването му от длъжност.

Припомняме, че в Сената на САЩ мнозинство има Републиканската партия, от която е Тръмп.

"Искам процес", настоя той, допълвайки: "Искам Адам Шиф да дава показания за разобличителя, който е фалшив разобличител." Той има предвид разобличителя от американското разузнаване, чийто доклад за телефонен разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски даде началото на разследването за импийчмънт срещу него.

Наричайки председателят на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф "луд", Тръмп добави, че "човекът, за когото най-много искам да дам показания, е Лъжливия Шиф... и това, което искам да знам най-много, е защо той измисли моето изявление?"