Американският президент Доналд Тръмп обяви, че иска да бъде разследван от Сената на САЩ (горната камара на Конгреса на САЩ), ако Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува за отстраняването му от длъжност.

Припомняме, че в Сената на САЩ мнозинство има Републиканската партия, от която е Тръмп. 

Фиона Хил: Защитниците на Тръмп да спрат да лъжат за Украйна

Фиона Хил: Защитниците на Тръмп да спрат да лъжат за Украйна

Лъжите им обслужват Кремъл…

Тръмп каза в интервю за любимата си телевизия Fox, че би искал демократи, борещи се за импийчмънт като "лудия" Адам Шиф, да дават показания.

Въпреки че контролирания от Републиканската партия Сенат може да измени всякакви членове от закон за импийчмънт, представен от Камарата на представителите, Тръмп каза, че би искал да види разследването срещу него да премине към процес в Сената.

"Искам процес", настоя той, допълвайки: "Искам Адам Шиф да дава показания за разобличителя, който е фалшив разобличител." Той има предвид разобличителя от американското разузнаване, чийто доклад за телефонен разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски даде началото на разследването за импийчмънт срещу него.

Дъщерята на Рейгън към републиканците: Тръмп е заплаха за демокрацията

Дъщерята на Рейгън към републиканците: Тръмп е заплаха за демокрацията

„Не използвайте името на моя баща“…

Наричайки председателят на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф "луд", Тръмп добави, че "човекът, за когото най-много искам да дам показания, е Лъжливия Шиф... и това, което искам да знам най-много, е защо той измисли моето изявление?"

Драматичната интерпретация на Шиф пред Конгреса на телефонния разговор на Тръмп, за който демократът по-късно каза, че е "пародия", е само част от спора между него и Тръмп. Тръмп също така разкритикува остро Шиф за провеждането на изслушванията за импийчмънта с втора и трета ръка свидетели, които досега не успяха да предоставят конкретни доказателства, че президентът е уредил споразумение тип "услуга за услуга" със Зеленски. Демократите твърдят, че Тръмп е задържал военна помощ за Украйна, докато Киев не започне разследване за корупция срещу семейството на кандидата за президент Джо Байдън, който е политически противник на Тръмп.

Тръмп избухна срещу "човешката измет" - разследващите го за импийчмънта

Тръмп избухна срещу "човешката измет" - разследващите го за импийчмънта

"Аз съм чист и съм много по-богат, отколкото хората си мислят ... работа, работа, работа"

Тръмп също така коментира, че би искал да чуе Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент Джо Байдън, да свидетелства пред Сената. Хънтър е бил в управителния съвет на украинската енергийна компания Burisma в периода между 2015 до 2019 г., позиция, за която Тръмп твърди, че му е била подарена като част от корупционна сделка между баща му и Киев.

Американският президент каза също така, че иска тайнственият разобличител да даде показания, твърдейки, че знаел самоличността му.

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Съндланд потвърждава договорка на Тръмп със Зеленски, "услуга за услуга"

Процесът би бил "по-прозрачен", ако Държавният департамент предостави документи