Посланикът на САЩ Гордън Съндланд заяви, че Тръмп обвързва среща в Белия дом с новия президент на Украйна с готовността му да започне разследвания срещу противниците на Тръмп, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщава "Политико".

"Имаше ли "услуга за услуга", отговорът е "Да", коментира Съндланд, който е американски посланик в Европейския съюз, близък съюзник на Тръмп, в своето встъпително изказване в сряда пред разследващите за импийчмънт.

Съндланд подчертава, че въпроса е широко разбран в администрацията на Тръмп, посочвайки, че висшите служители и дори секретарите на кабинета са били наясно с договореностите и се провежда по "изричното указание" на президента.

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Виндман: Тръмп се държа неуместно със Зеленски

Поредни изслушвания се проведоха днес

"Всички бяха в примката. Не беше тайна", обяснява каза Съндланд и специално цитиран имейл от 19 юли, копиран до действащия ръководител на кабинета на Белия дом Мик Мълвейни, министърът на енергетиката Рик Пери, държавния секретар Майк Помпео и "много висши служители." В този имейл той разкрива, че "току що е разговарял със Зеленски и е осигурил ангажимент за "напълно ясно разследване."

Шест дни по-късно Тръмп говори директно със Зеленски и препраща искането си за разследване на Байдън по време на телефонно обаждане на 25 юли, което се превърна в централен фокус на разследването за импийчмънт.

Съндланд обяснява на членовете на Комитета за разузнаване на Камарата в сряда, че "по-късно вярва", че помощта за сигурност, която е замразена от Тръмп през лятото - няма да бъде предоставена на Украйна, освен ако страната не се ангажира публично с провеждането на желаните разследвания на Тръмп.

Съндланд също коментира, че е казал на вицепрезидента Майк Пенс на 1 септември, че е обезпокоен, че забавянето на военната помощ е свързано с "въпроса за разследванията."

"Всички разбрахме, че тези предпоставки за разговор в Белия дом и среща в Белия дом, отразяват желанията и изискванията на президента Тръмп. Исканията на Джулиани бяха чисто "услуга за услуга" за организиране на посещение в Белия дом за президента Зеленски. Джулиани поиска от Украйна да направи публично изявление, в което да обяви разследвания на изборите 2016 г./DNC сървъра и Бурисма."

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Зеленски пред CNN: Всички в Украйна са много уморени да слушат за Burisma

Отхвърли твърденията, че е бил готов да обяви разследване срещу Burisma

Съндланд не се съмнява, че Джулиани "изразява желанията на президента на Съединените щати и знаехме, че тези разследвания са важни за президента". Той също така заяви, че не е искал да работи с Джулиани, но смята, че това е изискване, наложено от Тръмп и ще бъде единственият начин да убедят Тръмп да приеме по-продуктивна позиция спрямо Украйна.

"Ние нямахме желание да поставяме никакви условия на украинците. Тогава вярвах, както и сега, че мъжете и жените от Държавния департамент, а не личният адвокат на президента, трябва да поемат отговорност по въпросите за Украйна."

Съндланд признава, че паметта му "не е перфектна", добавяйки, че той не си прави редовно бележки и че Държавният департамент не му е предоставил достъп до всичките телефонни записи и имейли.

Той допълва, че процесът би бил "по-прозрачен", ако Държавният департамент предостави документите.

Белият дом засекретил телефонен разговор на Пенс със Зеленски

Белият дом засекретил телефонен разговор на Пенс със Зеленски

Адвокат Дженифър Уилямс, съветник на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, съобщи пред Конгреса, че не може да разкрие подробности

Съндланд свидетелства, че той, напускащият енергийния секретар Рик Пери и бившият пратеник в Украйна Курт Волкер, "са работили с Руди Джулиани по въпросите на Украйна по изричното указание на президента на Съединените щати", съобщава "Бизнес инсайдър". 

Съндланд също се насочи и към бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън в своите показания. Болтън до голяма степен се очерта като ключова фигура на Белия дом, противопоставяща се на външната политика в сянка, която Сондланд и няколко други съюзници на Тръмп проведоха в Украйна.

Съндланд се появи на изслушването в сряда с нови текстови съобщения и имейли, които според него доказват, че топ служители в Белия дом и Държавния департамент са участвали в кампанията за натиск на Тръмп.

Едно от тези имейли е между Сънланд, Помпео и Лиса Кена, помощник на Държавния департамен. В имейла, изпратен на 22 август, Съндланд пише на Помпео: "Трябва ли да блокираме времето във Варшава за кратко, за да може Потус да се срещне със Зеленски?"

"Бих помолил Зеленски да го погледне в очите и да му каже, че след като веднъж новите правосъдни момчета на Украйна са на място (средата на септември, Зеленски), трябва да може да продължи напред публично и с увереност по важни за Потус въпроси и за САЩ", пише той. 

Помпео отговаря: "Да".

Помпео се оттегля, за да се бори за Сената?

Помпео се оттегля, за да се бори за Сената?

Все още няма официално потвърждение