Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията, че е бил готов да обяви разследване срещу Burisma Holdings, украинската енергийна компания, свързана със сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, след телефонния си разговор с американския президент Доналд Тръмп.

"Смятам, че всички в Украйна са толкова уморени по отношение на Burisma. Имаме собствена държава. Имаме своята независимост, имаме своите проблеми и въпроси. Това е", заяви Зеленски пред CNN, след като направи изявление за медиите в украинската столица Киев.

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Поредни стенограми по импийчмънта на Тръмп

Свидетелстват Тим Морисън и Дженифър Уилямс

Опитите на Тръмп да убеди Украйна да разследва политическите му опоненти накараха долната камара на Конгреса на САЩ да започне разследване за импийчмънт срещу президента. Няколко американски официални лица свидетелстваха, че правителството на Зеленски е било близо до обявяването на разследване срещу Байдънови и Burisma след телефония разговор с Тръмп и контакти с американски официални лица.

Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън, е бил член на борда на директорите на Burisma от 2014 г. до по-рано тази година. Няма доказателства за незаконни действия на Байдън в Украйна.

Импийчмънт на Тръмп: Защо Украйна е толкова важна за САЩ?

Импийчмънт на Тръмп: Защо Украйна е толкова важна за САЩ?

Украйна не е в НАТО, корумпирана е, но бъдещото й има геополитическо значение

Уилям Тейлър, посланикът на САЩ в Украйна, свидетелства, че американският посланик в Европейския съюз Гордън Съндланд му е казал, че Зеленски се е съгласил да направи публично изявление, обявявайки разследванията, в интервю за CNN през септември.

В своите показания Дейвид Холмс, помощник на Тейлър, заяви, че е чул разговора на Съндланд с Тръмп в ресторант в Киев ден след вече известния скандален разговор на 25 юли, в който Съндланд каза, че Зеленски щял да "направи разследването" и щял да направи "всичко", което Тръмп го помоли да направи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано днес, че изслушванията във връзка с импийчмънта във Вашингтон са породили "русофобски нагласи".

Тръмп: Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта

Тръмп: Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта

Това е лов на вещици, настоя отново президентът