Президентът Доналд Тръмп отказа ли военна помощ от съюзник Украйна поради собствените политически причини? Това е големият въпрос в основата на разследването на демократите. Украйна не е в НАТО и се бори от години с корупция. Но бъдещото й определени има геополитическо значение, пише БиБиСи.

Защо Украйна е важна за САЩ?

През по-голямата част от 28-годишната си независима история не беше ясно дали Украйна ще се насочи към Русия или към Запада.

През 2014 г. тази несигурност изглежда приключи. След кървава улична революция, новите ръководители на Украйна твърдят, че бъдещето на страната е в по-тясна връзка с Европа и Запада. Сега Русия се разглежда като враг и тя реагира като завзе Крим и подкрепи въоръжено въстание в източна Украйна, което досега е отнело повече от 13 000 живота.

При администрацията на Обама правото на украинците да решават собственото си бъдеще и да се противопоставят на руската агресия се защитава като важен идеологически принцип.

Това се промени, когато президентът Тръмп встъпи в длъжност и оттогава правителството на Украйна не може да разчита на активната подкрепа на Америка по същия начин.

Помпео: САЩ са зад Украйна

Помпео: САЩ са зад Украйна

Белият дом гарантира военна помощ за Киев

Колко военна помощ дава САЩ?

САЩ имат дългогодишни отношения с украинските военни и от 2014 г. са изпратили около 1,5 милиарда долара помощ.

Голяма част от това е изразходвано за обучение на войници и в усилията за модернизиране на организиране и действие на украинската армия.

Последният транш с помощ, който е задържан и след това освободен от администрацията на Тръмп е 391 млн. долара и включва набор от оръжия и техническа помощ.

Колко важна е американската военна помощ и подкрепа за Украйна?

Тя е важен както на военно, така и на символично ниво. Украинските военни знаеха, че САЩ ги подкрепя в гръб, това вече не може да се приема за даденост.

Колебанията за помощ и честите пренебрежителни думи на президента Тръмп за Украйна почти сигурно ще засилят ролята на Москва в мирните преговори.

Уилям Тейлър пред Конгреса: Тръмп повече го е грижа да се разследва Байдън от Украйна
Обновена

Уилям Тейлър пред Конгреса: Тръмп повече го е грижа да се разследва Байдън от Украйна

Тейлър описа разговора по време на започналото днес първо публично изслушване

Как Украйна е свързана с разследването за импийчмънт на Тръмп?

Разследването за импийчмънт се докосва до кампанията за президентските избори през 2016 г., а също и до евентуалния опонент на президента Тръмп през 2020 г. - Джо Байдън. Украйна участва и в двете.

Засега никой украинец не е призован да дава показания. Вместо това разследването се фокусира върху официалните и "нередовни" канали за комуникация на САЩ между Вашингтон и Киев.

Защо изборите през 2016 г. продължават да излизат?

Лошото отношение на президента Тръмп към Украйна датира от предизборната кампания през 2016 година.

По това време мениджърът на кампанията на Тръмп - Пол Манафорт е принуден да подаде оставка, след като в Украйна се появиха документи, според които той е получавал нерегламентирани плащания от проруска политическа партия.

Президентът Тръмп и неговите привърженици казват, че като пускат документите, украинските служители несправедливо се намесват в подкрепа на опонента Хилъри Клинтън.

Въпреки най-добрите усилия на адвоката на президента Тръмп Руди Джулиани, доказателствата в подкрепа на твърденията остават изключително тънки. Междувременно г-н Манафорт е затворен за финансови престъпления.

Тръмп: Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта

Тръмп: Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта

Това е лов на вещици, настоя отново президентът

Какво става с Байдън?

Това се превърна в централната част на разследването за импийчмънт, като двете страни се приближават от различен ъгъл.

Това се отнася за период 2014-15 г., когато заместник-президентът Байдън е посочен от Обама за човекът отговарящ за Украйна. В същото време синът му Хънтър има доходоносна позиция с украинска газова компания.

Демократите се стремят да докажат, че президентът Тръмп използва американската военна помощ и посещение в Белия дом в замяна на това, президентът на Украйна да започна разследване срещу Байдън.

Републиканците искат да знаят защо Хънтър получава толкова много и дали вицепрезидентът използва политическото си положение, за да помогне на компанията на сина си.

Какво казва украинското правителство за това?

Първоначалният отговор на Украйна чрез президента Зеленски бе да каже, че не е почувствал "никакъв натиск" от Белия дом да започне разследване на Байдън. Това стана част от мантрата на президента Тръмп, когато той разказва за "перфектния" си телефонен разговор от 25 юли с украинския си колега.

Оттогава в показанията и текстовите съобщения на американски дипломати става ясно, че украинските служители са объркани и притеснени от задържането на помощта на САЩ. И че им е показан изход, да обявят разследване както за изборите през 2016 г., така и за Байдън.

Вече знаем, че украинците активно обмисляха капитулация и телевизионно интервю, което ще обяви разследванията, които президентът Тръмп ясно иска.

Украинските служители отказват да посочат своята страна на историята, като вземат предвид по-нататъшното им привличане в американска политика.

Какво мислят украинците?

В по-голямата си част те продължиха напред. Украинците са по-загрижени от усилията на новия си президент да осигури мир на изток, отколкото от телефонния му разговор с Тръмп.

Наскоро президентът Зеленски направи поредица отстъпки с надеждата да вкара Русия на масата за преговори. Критиците му го обвиняват в наивност и капитулация пред президента Владимир Путин.

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

"Газът на свободата" лобира по света и бившия съветски блок за да измести Русия