Топ дипломатът на САЩ в Украйна Уилям Тейлър заяви, че посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд е споделил пред член на екипа му през юли, че президентът Доналд Тръмп го е грижа повече за разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън от Украйна, информира The Hill.

Тейлър описа разговора по време на започналото днес първо публично изслушване в Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ, което е свързано с процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Започна първото публично изслушване за импийчмънт на Тръмп
Обновена

Започна първото публично изслушване за импийчмънт на Тръмп

Републиканците в комисията поставиха лозунги в залата

Според Тейлър разговорът се е провел на 26 юли, ден след телефонен разговор между Тръмп и украинския лидер Владимир Зеленски, по време на който американският лидер е повдигнал темата да се разследва намеса на изборите през 2016 г. и семейството на Байдън.

"Посланик Гордън Съндланд се обади на президента Тръмп и го уведоми за срещите си в Киев. Член на моя екип е чул президента Тръмп да пита посланик Съндланд по телефона за "разследванията", прочете Тейлър писмените си показания.

"Посланик Съндланд каза на президента Тръмп, че украинците са готови да започнат. След разговора с президента Тръмп служителят от моя екип е попитал посланик Съндланд какво мисли президентът Тръмп за Украйна. Посланик Съндланд отговори, че президентът Тръмп го е грижа повече за разследванията срещу Байдън, за което (адвокатът на Тръмп, Руди) Джулиани натиска", продължи Тейлър.

Посланикът на САЩ в Украйна разкри още, че Съндланд е направил коментарите след среща с топ съветник на Владимир Зеленски в Украйна, а именно Андрей Ермак.

Съндланд, който даде показания пред комисии при закрити врата преди Тейлър, е заявил, че е казал пред Ермак по време на среща на 1 септември, че помощта за Украйна вероятно няма да бъде отпусната, докато Киев не направи публично обръщение за разследвания, свързани с изборната намеса през 2016 г. и връзките на Хънтър Байдън с украинската енергийна компания "Бурисма".

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна
Обновена

Уилям Тейлър разобличи Тръмп пред Конгреса, че е оказал натиск срещу Украйна

Обвързал е военната помощ с разследване срещу Байдън…

Тейлър и Джордж Кент, високопоставен представител на Държавния департамент, дават показания днес като част от първото изслушване в Конгреса.

Тръмп твърди, че не е нарушил закона при разговора си със Зеленски, описвайки телефонното обаждане като "перфектно". Американският лидер каза, че е поискал от Украйна да разследва корупцията и че коментарите му нямат нищо общо с политиката.

Тейлър даде показания при закрити врата във връзка с разследването на 22 октомври. Показанията му бяха публикувани от долната камара на Конгреса през миналата седмица, което доведе до разследване за импийчмънт.

Показанията на Бил Тейлър уличават Тръмп в натиск срещу Украйна

Показанията на Бил Тейлър уличават Тръмп в натиск срещу Украйна

Пълна стенограма на изслушването му в Конгреса…

Той описа усилия на американската администрация, ръководени от Джулиани, за оказване на натиск върху Украйна с цел политическа облага. Тейлър подчерта, че не заема страна, нито в полза на републиканците, нито в полза на демократите, по време на изслушването и че само се обляга на фактите, които знае.