Двама политически поддръжници на американския министър на енергетиката Рик Пери подписаха потенциално изгодно споразумение за проучване на нефт и газ от украинското правителство, след като Пери предложи един от мъжете за съветник на новия президент на страната, пише АП.

Усилията на Пери да повлияе на енергийната политика на Украйна дойде по-рано тази година, точно когато новото правителство на президента Володимир Зеленски търсеше военна помощ от САЩ за защита срещу руска агресия, а съюзниците на президента Доналд Тръмп засилиха усилията си да накарат украинците да разследват неговия съперник, демократът Джо Байдън.

Украйна възложи договор на съратници на Пери малко повече от месец след като американският енергиен секретар присъства на встъпването в длъжност на Зеленски. На среща по време на това пътуване, Пери подава на новия президент списък с хората, които препоръчва за енергийни съветници. Едно от четирите имена е неговият дългогодишен политически гръб Майкъл Блейзър.

Седмица по-късно Блейзър и неговият партньор Алекс Кранбърг подават оферта за сондиране на нефт и газ в правителствен обект "Варвинска". Предложението им е с милиони долари по-ниско от единствения конкурент, според вътрешни украински правителствени документи, получени от АП. Но новосъздаденото им съвместно предприятие "Украйна Енерджи", получава 50-годишен договор, защото назначената от правителството комисия определя, че имат по-голяма техническа експертиза и по-силна финансова подкрепа, показват документите.

Пери вероятно има огромно влияние в Украйна. Показанията в разследването на импийчмънта срещу Тръмп показват, че енергийният секретар е един от три ключови американски служители, които преговарят за среща между Тръмп и украинския лидер. Поредица от събития предполага, че политическото маневриране на администрацията на Тръмп в Украйна е преплетено с големия бизнес на търговията с енергия.

По време на пътуванията до Киев, Пери изяснява, че е близък с Блейзър, украинско-американски инвеститор и дългогодишен поддръжник на Пери, който живее в Хюстън, и Кранбърг, републикански мегадонор, който предоставя на Пери луксозен корпоративен самолет по време на неуспешната му кандидатура от 2012 г.

Говорителят на Пери заяви в сряда, че енергийният секретар подкрепя американската енергийна индустрия в целия свят, включително в Украйна. "Това, което той не прави, е да се застъпва за бизнес интересите на което и да е отделно лице или компания", заявява Шейлин Хайнс, прессекретар на отдела по енергетика.

Джесика Тилипман, която преподава антикорупционно законодателство в университета "Джордж Вашингтон" коментира, че дори и Пери да се опита да повлияе на чуждестранни служители за възлагане на поръчки на приятелите си, това вероятно не е незаконно. "Не е престъпление, просто е гадно", обяснява тя.

В изявление пред АП, Блейзър отрича Пери да е помогнал на фирмата му да сключи сделката за газ. "Вярвам, че разговорите на секретаря Пери с украинските правителствени служители, ако те действително са се състояли, не играят никаква роля в това, че Украйна Енерджи спечели с офертата си". Той коментира, че процесът е конкурентен и прозрачен и "надяваме се да послужи като пример за това как украинският енергиен пазар може да бъде отворен за нови инвестиции".

Ейми Флакне, адвокат на дружеството "Кранбърг Аспект Холдинг", обясни в сряда, че Пери и други американски служители подкрепят "справедлив и конкурентен процес за привличане на чуждестранни капитали и технологии в изоставащия енергиен сектор в Украйна".

Украйна обяви готовност да спре транзита на газ от Русия

Украйна обяви готовност да спре транзита на газ от Русия

В газовите хранилища било нагнетено "рекордно" количество синьо гориво

"Газът на свободата"

Като енергиен секретар на Тръмп, Пери летя по целия свят, за да настоява за американски износ на втечнен природен газ, който той нарича "Газът на свободата". Той пътува многократно до Украйна и други страни от бившия съветски блок, където доставки на американски газ и сондажни технологии придобиват стратегическо значение като потенциална алтернатива на продължаващата зависимост от вноса на Русия.

Украйна отдавна страда от репутация с политическа корупция, особено в своя петролен и газов сектор. В хаотичните дни след разпадането на Съветския съюз, новосъздаденото украинско правителство продава много държавни предприятия на стойност милиарди, на добре свързани олигарси, които натрупаха огромни богатства.

Докато Украйна търси икономическа и военна сигурност от САЩ и други западни демокрации, същите тези страни я притискаха да въведе по-отворен и прозрачен процес за предоставяне на права за проучване на нефт и газ на държавна земя.

По настояване на западните партньори, правителството на Украйна създаде процес, който изисква договорите за проучване да бъдат обявени за наддаване и възложени след преглед от комисия за подбор, назначена от кабинета на министрите на президента. Бордът препоръчва победителите в очакване на окончателно одобрение от министрите.

Тези западни партньори също посъветваха Украйна да назначи независим надзорен съвет в енергийната компания "Нафтогаз", срещу корупция и саморазправа.

През февруари украинското правителство отвори наддаване за девет петролни и газови блока, обхващащи 11 469 квадратни километра земя. "Украйна Енерджи", съвместното предприятие между инвестиционната компания на Блейзър "СигмаБлейзър" и "Аспект Енерджи" на Кранбърг, подаде единна оферта за най-големия блок, който обхваща 3,471 квадратни километра.

Съгласно договорите, на спечелилия участник в търга се предоставят изключителни права за добив на нефт до 50 години. След като първоначалните разходи са възстановени, компанията и правителството разделят печалбите. Вътрешен преглед на предложенията на украинското министерство на енергетиката и въгледобива, получени от АП, показва, че те не са най-добрият участник.

Единственият конкуриращ се участник "УкрГазВидобувания" с акронима УГВ, предложи над 60 милиона долара за първата фаза на проекта, в сравнение с 53 милиона долара от Блейзър и Кранбърг, показва документът. УГВ е най-големият местен производител на газ в Украйна и е дъщерно дружество на "Нефтогаз", държавната компания, където Пери се опитва да замени членовете на борда.

Въпреки по-ниската авансова инвестиция, селекционната комисия дава на американците по-високи резултати за техническа експертиза и цялостен финансов ресурс, според документа, преразгледан от АП. От деветте газови сделки, сключени на 1 юли, офертата на Блейзър и Кранбърг е единственият победител, който не включва участие на украинска компания. УГВ печели четири от останалите оферти.

Двама членове на съвета, които помагат за избора на победителите в офертите, коментират пред АП, че процесът е проектиран така, че да бъде трудно да се повлияе неправилно, тъй като е смесица от представители на правителството и експерти в бранша. Роман Опимах, член на комисията, който е ръководител на Държавната служба по геология на Украйн обяснява, че правителството търси чуждестранни инвестиции, по-специално САЩ, и съветът счита това за фактор. Той допълва, че е предимство, ако една компания е добре свързана с Вашингтон, но добавя, че не вижда признаци, американски служители да влияят върху процеса.

Пери, който 14 години е губернатор на Тексас, публично подкрепя потенциала на американската технология за хидравлично разрушаване за стимулиране на производството на нефт и газ в Украйна и настоява тръжния процес да бъде отворен за американски компании. На кръгла маса за енергийна индустрия в Киев през ноември 2018 г. Пери заяви, че потенциалът за развитие на нефт и газ в Украйна е "зашеметяващ." Украйна има шанс да стане "Тексас на Европа", коментира той.

На същото събитие, което е съспонсорирано от нестопанския бизнес съвет на САЩ, Пери включва експертните познания на Кранбърг. И Кранбърг, и Блейзър са в залата, заедно с няколко американски и украински служители в енергийната индустрия. "Знаеш ли, Алекс Кранбърг, който се занимава дълго време с този бизнес, може да потвърди това, вероятно, както и всеки, който седи около масата, че имаме потенциала да променим света", обяснява Пери според препис, издаден от посолството на САЩ в Киев.

По време на същото пътуване през 2018 г., Пери има частна среща с тогавашния украински президент Петро Порошенко, обсъждат задълбочаването на връзките между енергийните индустрии на двете страни, според обобщение на срещата от американското посолство

Записите предполагат, че Пери също се е срещал редовно с Блейзър. Дневниците на посетителите, публикувани от отдела по енергетика чрез заявка за публични записи, показват, че Блейзър влиза през ВИП входа в сградата, в която е офисът на Пери най-малко три пъти, най-късно на 8 май.

По-малко от две седмици по-късно Пери е в самолет за Киев, за да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Зеленски, който победи Порошенко на изборите през април. По време на това пътуване, Пери представя списъка си с препоръчани съветници, който включва Блейзър и отбелязва дългото им приятелство. Присъстващите напускат срещата с впечатлението, че Пери иска да замени американски представител в борда на "Нафтогаз" с някой "уважаван в републиканските кръгове".

Блейзър заявява, че е бил включен в това, което определя като сесия за "брейн сторминг" с представители на Министерството на енергетиката относно създаването на неформална група, знаеща за енергийната индустрия на Украйна, за да помогне за разработването на стратегията на САЩ, но той нямал представа, че името му ще бъде предадено на новия украински президент. "Нямах никаква представа, че името ми е препоръчано от секретаря Пери на украинското правителство, за да действа в каквото и да е качество", обяснява Блейзър.

Работата на Пери в Украйна го поставя в центъра на разследването за импийчмънт на Тръмп и неговия личен адвокат Руди Джулиани да притисне Зеленски за разследване на бизнес отношенията на Байдън и неговия син Хънтър с друга украинска газова компания.

Пери, който обяви миналия месец, че подава оставка до края на годината, отказа да сътрудничи на Конгреса. В интервю на 4 октомври Пери коментира, че "Бог му е свидетел", че той никога не е обсъждал Байдън или сина му в срещи с украински или американски служители.

Но Пери е в Белия дом на ключова среща 10 юли, на която на високопоставени украински служители е казано, че подкрепата на САЩ зависи от това, правителството на Зеленски да започне разследвания срещу демократи, свидетелства миналия месец подполковникът от армията Александър Виндман, помощник на Съвета за национална сигурност на Тръмп.

Украйна поиска от Естония да възпрепятства строителството на "Северен поток 2"

Украйна поиска от Естония да възпрепятства строителството на "Северен поток 2"

Газопроводът щял да има отрицателни последици за енергийната сигурност на Европа

"Тексаските връзки"

Връзките на Блейзър и Пери са поне от десетилетие. Като губернатор, Пери назначава Блейзър през 2009 г., за член на консултативния съвет на щата Тексас, който наблюдава държавното финансиране на новопоявилите се технологии. Следващата година Блейзър допринеся 30 000 долара за кампанията на Пери през 2010 г. за губернатор на Тексас.

Роденият в Украйна тексасец е интересна фигура в енергийния свят. Профил от 2012 г. в "Хюстънската хроника" е в модернистичното му имение от 15 000 квадратни метра. На придружаваща снимка той е с дълга рошава сива коса до раменете и стои до жена си на балкон с изглед към плувен басейн. Бивш инженер в Exxon, Блейзър е роден в украинския регион Харков и учил цифрова електроника и квантова физика.

През 1994 г. той основава инвестиционната група "СигмаБлейзър" - компания, която е специализирана в разработването на корпоративни дялове в Източна Европа. Компанията казва, че управлява активи за около 1 милиард долара.

Блейзър има контакри и с Джулиани. През 2008 г. компанията на Блейзър наема бившата адвокатска кантора на Джулиани, базирана в Хюстън, Bracewell&Giuliani, за да придобие и консолидира кабелни пакети в 16 украински града, включително Киев. Същата година Блейзър дарява 2300 долара за президентската кампания на Джулиани.

Компанията на Блейзър е основният дарител на Бизнес съвета САЩ-Украйна, който промотира интересите на американския бизнес, опериращ в Украйна. Съветът, който спонсорира мероприятия, на които присъстват висши държавни служители на САЩ и Украйна, настоява за приоритети в политиката, които са свързани с бизнес интересите на Блейзър - включително лобиране за създаване на самия процес, който отвори контролираните от държавата нефтени и газови находища на Украйна за чуждестранни инвестиции, според уеб страницата на държавната служба по геология.

Според данъчните записи, Бизнес съветът се ръководи от Вашингтон от президент и изпълнителен директор - Морган Уилямс, който също е посочен като управляващ правителствените въпроси за "СигмаБлейзър". Дни след като правителството в Украйна публикува за наддаване газовите блокове, справка за посетителите показва, че Уилямс придружава Блейзър през ВИП входа на отдела по енергетика.

На 5 юни - докато предложението на Блейзър и Кранбърг е в процес на разглеждане - Уилямс се среща с ключовия съветник на Зеленски Олег Устенко и му казва, че значително разширяване на производството на нефт и газ в Украйна може да бъде постигнато само с инвестиции от частни компании, включително такива от САЩ, според обобщение на срещата, публикувано на уебсайта на Бизнес съвета.

Уилямс също така казва на Устенко, че "участието на държавния монополен играч" подкопава шансовете за печалба на частните компании, според обобщението.

Това, което медийното съобщение на съвета не споменава, е, че подобно на Уилямс, Устенко изпълнява двойна роля. Освен че съветва украинския президент, икономистът е дългогодишният изпълнителен директор на "Фондация Блейзър", организация с нестопанска цел със седалище в Киев, основана от Блейзър през 2001 г. Сайтът на групата описва своята мисия като насърчаване на инвестиции от частния сектор в Украйна.

По-малко от четири седмици по-късно, "Украйна Енерджи" е обявена за победител в блока "Варвинска" над дъщерното дружество на "Нафтогаз".

Блейзър не би казал дали смята за конфликт, служителят му едновременно да ръководи международната търговска група, като същевременно се застъпва за интересите на частния му бизнес. Той коментира, че Бизнес съвета САЩ-Украйна е само една от много организации, които силно подкрепят участието на чуждестранни компании в процеса на наддаване, "като един от ключовите фактори за подпомагане на Украйна да постигне своята енергийна независимост от Русия".

Както с Блейзър, Кранбърг има дългогодишни връзки с Пери.

Завършил Тексаския университет в Остин, Кранбърг е назначен от Пери през 2011 г., за 6-годишен мандат в съвета на държавния университет. Той е щедър политически донор, като от средата на 80-те години на миналия век дава повече от 3 милиона долара предимно на републикански кандидати и комитети за набиране на средства, според статистическите записи на федералните и държавните кампании.

През последните 13 месеца Кранбърг е предоставил малко над 650 000 долара за два комитета, фокусирани върху избора на републиканци за места в кабинета, 637 000 долара за Национален републикански сенаторен комитет и 258 000 долара за Национален републикански комитет на конгреса. Той и съпругата му дават по 50 000 долара миналия април на "Тръмп Виктори" - съвместно образувание, което финансира кампанията за преизбиране на президента и Републиканския национален комитет.

Когато Пери се кандидатира за президент през 2011 г., федерални документи показват, че кампанията му е платила над 16 000 долара на холдингова компания за частен самолет, използван от Кранбърг.

Кранбърг също е сред онези, които влизат през ВИП входа в отдела по енергетика със съпругата си през април 2018 г.

Миналата година компанията му наема бившия мениджър на Пери, Джеф Милър, като лобист. Милър е в централата на енергийната администрация поне десет пъти, откакто Пери е секретар, според данните за посетителите, отново предимно през ВИП входа.

Помпео: САЩ са зад Украйна

Помпео: САЩ са зад Украйна

Белият дом гарантира военна помощ за Киев