Украйна е готова да спре транзита на газ от Русия. Това обяви украинският министър на енергетиката Олексий Оржел пред телевизия ICTV.

Той пояснил, че в газовите хранилища е нагнетено "рекордно" количество синьо гориво, което ще позволи на Киев да премине през отоплителния сезон "без никакъв транспорт или доставки".

Същевременно министърът отбелязал, че Украйна "не изключва приоритета" за подписването на нов договор за транзит с Русия.

Киев и Москва не се разбраха за транзита на газ

Киев и Москва не се разбраха за транзита на газ

Украйна е против "пакетен подход"…

Действащите договори за транзит и доставка на суровини между Украйна и Русия изтичат в края на 2019 г. В Москва отбелязаха, че за продължаването им е необходимо да се занулят взаимните искове по газовите спорове.

Русия се съгласи да разглежда възможността за сключване на нов договор при условията на европейските страни, ако украинските власти приемат съответното законодателство. Тристранните консултации, проведени тези дни, обаче приключиха безрезултатно.

Брюксел и Киев взеха под внимание мнението на Москва относно пакетното решение на въпроса с транзита, заедно със съдебните спорове и доставките на газ за Украйна, но не бяха готови да отговорят.

Русия предложи удължаване на договора за транзит на газ през Украйна

Русия предложи удължаване на договора за транзит на газ през Украйна

Това е изненадващ ход

Европейската комисия същевременно представи "план Б". Според него в рамките на новите дългосрочни споразумения, за които Киев настоява и за които Украйна трябва да успее да имплементира законодателните норми на ЕС, трябва да предвиди възможността за краткосрочно разпределение на транзитния капацитет - за периода от 1 януари до 1 юни 2020 година.