Тристранните консултации в Брюксел между Украйна, ЕС и Русия по транзита на руски газ бяха прекъснати снощи без да се постигне споразумение, предаде агенция "Укринформ".

Киев е отхвърлил предложените от Москва условия, тъй като те са предвиждали "пакетен подход" - подписване на договор за транзит едновременно с решения по други въпроси, значими за руската страна.

Съдът в Амстердам запорира акциите на „Южен поток“ заради дело за измама

Съдът в Амстердам запорира акциите на „Южен поток“ заради дело за измама

Компанията отговаря за „Турски поток“…

Украйна настоява договорът да не бъде обвързван с други въпроси, които не са свързани с неговия предмет, съобщи украинският министър на енергетиката и околната среда Алексей Оржел.

Предвижда се в близко време консултациите да продължат.

В средата на септември, руският министър на енергетиката Александър Новак обясни, че Москва е готова да резервира транзитни мощности за 2020 г., ако Киев приложи европейските стандарти в своето законодателство. Все още обаче няма гаранции, допълни министърът.

Путин и Меркел обсъдиха Сирия и транзита на газ през Украйна

Путин и Меркел обсъдиха Сирия и транзита на газ през Украйна

Путин е информирал канцлера за проведената на 22 октомври среща в Сочи с турския лидер Реджеп Ердоган

Украйна иска, но технически не може да се откъсне от руската енергийна система, исторически са свързани, но Киев се стреми изцяло да се интегрира в европейската енергийна система. Това заяви преди 2 седмици заместник-министър на енергетиката и опазване на околната среда Виталий Шубин.

В началото на октомври украинските медии съобщиха, позовавайки се на "Укренерго", оператора на енергийната система на страната, че Украйна е възобновила вноса на електроенергия от Русия.

По-рано "Нефтогаз Украйна" съобщи, че дъщерно дружество е започнало да внася електроенергия от Беларус и да я продава на украинския пазар по дългосрочен договор с "Беленерго".

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

Маршрутът ще премине през "зависими страни, които Москва ще се опита да подчини"