Президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха Сирия и транзита на руски газ през Украйна по време на телефонен разговор, съобщават от пресцентъра на Кремъл.

Путин е информирал канцлера за проведената на 22 октомври среща в Сочи с турския лидер Реджеп Ердоган, на която беше постигнато споразумение за Сирия.

Съдът в Амстердам запорира акциите на „Южен поток“ заради дело за измама

Съдът в Амстердам запорира акциите на „Южен поток“ заради дело за измама

Компанията отговаря за „Турски поток“…

Двамата са се съгласили, че изпълнението на договореностите между Москва и Анкара ще помогне за стабилизиране на ситуацията в Североизточна Сирия и ще насърчи сирийския политически процес, включително в контекста на начало на работата на Конституционната комисия, планирано за 30 октомври 2019 г. в Женева.

Във връзка с провеждащия се днес в Брюксел нов кръг тристранни министерски консултации Русия-ЕС-Украйна за транзита на газ, двамата лидери са разменили мнения относно продължаването на транзита на руски газ през територията на Украйна към Европа след изтичането на срока на действие на съответния контракт в края на 2019 г.

Междувременно ТАСС съобщи, че тристранните разговори за транзита на газ са продължили 80 минути.

Настоящият 10-годишен контракт изтича в края на декември. И трите страни са заинтересовани от удължаването му по един или друг начин. Последните преговори се проведоха на 19 септември. Тогава руският енергиен министър заяви след 40-минутната среща, че е първата, която се е провела в конструктивна атмосфера през последните години.