Енергийните системи на Украйна и Русия исторически са свързани, но Киев се стреми изцяло да се интегрира в европейската енергийна система. Това заяви на заседание на Върховната Рада в "Часът на въпроси към правителството", заместник-министър на енергетиката и опазване на околната среда Виталий Шубин, цитиран от ТАСС.

"Предприемаме всички мерки за изключване на Русия от енергийната система възможно най-скоро, но това не е възможно днес. Надявам се, че през следващите три години ще можем да създадем технически и икономически предпоставки, за да се обедините с Европа", обяснява Шубин.

"Исторически нашите енергийни системи са комбинирани (с Русия). Те съществуват като една единствена енергийна система и само част от Украйна - енергийният остров Бурштин - е свързана с европейската енергийна система. Целта ни е да се обединим напълно с европейската енергийна система", допълва той.

По думите му, "технически внос" на електроенергия от Русия съществува и се регламентира от споразумения между операторите на електроенергийните системи на двете страни.

Русия предложи удължаване на договора за транзит на газ през Украйна

Русия предложи удължаване на договора за транзит на газ през Украйна

Това е изненадващ ход

В началото на октомври украинските медии съобщиха, позовавайки се на "Укренерго", оператора на енергийната система на страната, че Украйна е възобновила вноса на електроенергия от Русия.

"Интер РАО" потвърждава тази информация, руската компания започва да изнася електроенергия в Киев. Компанията отбелязва, че доставките са "в пилотен режим и са предплатени".

През септември Върховната Рада внесе изменения в законодателството, като всъщност позволява вносът на електроенергия от Беларус и Русия на договорна основа.

По-рано "Нефтогаз Украйна" съобщи, че дъщерно дружество е започнало да внася електроенергия от Беларус и да я продава на украинския пазар по дългосрочен договор с "Беленерго".

През 2014-2015 г. Украйна е внесла електроенергия от Русия, поради недостиг на мощност в електроенергийната система на страната, липсата на въглища в топлоелектрическите централи, непланирани ремонти на АЕЦ и неблагоприятни атмосферни условия през зимата.

През 2014 г. в Украйна са доставени 178 милиона кВтч руска електроенергия, а за девет месеца на 2015 г. - още 1 951 милиарда кВтч. От 2016 г. Украйна не е внасяла електроенергия.

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

Маршрутът ще премине през "зависими страни, които Москва ще се опита да подчини"