Премиерът на Украйна Олексий Хончарук е предложил на външния министър на Естония Урмас Рейнсал съвместно да се борят срещу газопровода "Северен поток 2", съобщават руските медии.

"Важно е страните членки на Европейския съюз да обяснят на своите граждани отрицателните последици от "Северен поток 2" за енергийната сигурност на Европа", изтъкнал Хончарук.

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

В САЩ обявиха "Северен поток 2" за съкрушителен удар по Европа

Маршрутът ще премине през "зависими страни, които Москва ще се опита да подчини"

В отговор Рейнсал отбелязал важността на темата и се съгласил за необходимостта от съгласуване на стъпките за противодействие на проекта.

Тръбопроводът на стойност 9,5 млрд. евро включва строителството на две тръби от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Новото съоръжение се полага до съществуващия газопровод "Северен поток".

Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Така Русия директно ще доставя газ до територията на Германия

През миналата седмица Дания издаде разрешение за строителството на газопровода югоизточно от Борнхолм в Балтийско море. Преди това проектът беше съгласуван с Германия, Швеция и Финландия.

Според Кремъл "Северен поток 2" е изгоден за европейските страни, тъй като помагал за укрепване на тяхната енергийна сигурност.

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер по-рано също отбеляза, че "Северен поток 2" имал голямо значение за германската енергийна сигурност и диверсификацията на доставките на газ. Тя подчерта, че предвид постигнатите договорености проектът вече не можел да бъде спрян, а също така нарече Русия "надежден партньор".

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия и отслабва Европа

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия и отслабва Европа

Той и правителството били готови за такова решение