Украинският президент Володимир Зеленски коментира решението на Датската енергийна агенция да разреши строителството на газопровода "Северен поток 2" в териториалните води на Дания, съобщават украинските медии.

"Моята гледна точка (не само моя, но и тази на нашето правителство) - разбрахме, че това може да се случи. Ако зависеше само от мен, то тогава Дания нямаше да одобри проекта", коментира украинският държавен глава.

Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Така Русия директно ще доставя газ до територията на Германия

По думите му той лично и украинският кабинет "бяхме готови за такова решение". Зеленски каза също, че въпросът за строителството на "Северен поток 2" не се отнася само до "енергийната сигурност".

"Това е геополитически въпрос. Ще ви кажа открито, че това укрепва Русия и отслабва Европа", подчерта Зеленски.

Вчера Датската енергийна агенция издаде разрешение за строителството на "Северен поток 2" по трасето югоизточно от остров Борнхолм.

Руският президент Владимир Путин приветства решението на Дания.

Путин към Украйна: Да спрем да спорим за газа

Путин към Украйна: Да спрем да спорим за газа

Президентът на Русия предлага на Киев отказ от финансови претенции

Строителството на "Северен поток 2" през акваторията на Германия и Финландия е завършено. Дания беше последната страна от ЕС, която трябваше да реши.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Очаква се той да бъде завършен още през тази година. Газопроводът ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.