Русия и Украйна трябва "двустранно да занулят взаимните претенции" по газовия спор, като "Газпром" е готов да достави газ на украинската страна на много по-ниска цена, отколкото в момента плаща за "фалшив" риверс от Словакия. Това заяви на пресконференция след разговори с унгарския премиер Виктор Орбан руският президент Владимир Путин.

Газпром отчете рекорден износ за Европа през 2018 г.

Газпром отчете рекорден износ за Европа през 2018 г.

В рамките на проекта "Северен поток - 2" са построени 380 километра

"Проблемът е изключително в областта на арбитражните спорове и според нас е абсолютно абсурден. Например украинците се опитват да наложат 7 милиарда долара чрез украински съдилища на "Газпром" заради монополното му положение на транзитния пазар. "Газпром" няма транзит, транзитират само украински компании. Това е просто абсурдно! Същото е в Стокхолм ", обобщи руският президент.

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

Становището на Комисията е, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС

Според него "е необходимо да се отървем от този абсурд, да се обезсилим всички изисквания и от двете страни". "Готови сме за конструктивна работа, както при изпомпването на газ през Украйна, така и при доставката на газ до Украйна, и със значително намаление на цената, за разлика от това, което потребителите на руски газ получават в Украйна днес", каза Путин. Така той коментира неотдавнашните тристранни консултации с газ.

Президентът на Русия подчерта, че в момента Украйна получава руски газ, макар и чрез "фалшив" риверс. "Няма съмнение, че този газ е руски. Това е фалшив риверс. Но Бог да го благослови, с този фалшив риверс, основното е, че ползата за Украйна е очевидна. И за крайния потребител , и за командира, и за гражданите, и за икономиката като цяло ", подчерта руският държавен глава.

От Газпром постепенно спират доставката на газ през Украйна

От Газпром постепенно спират доставката на газ през Украйна

Русия е върнала на "Нафтогаз" предплатата за март

Путин отбеляза, че преговорите, проведени в понеделник, според Руската федерация са конструктивни. "Ние знаем оценките на някои служители на Европейския съюз и Европейската комисия, как преминаха тези преговори. Нашите оценки се различават, смятаме, че те бяха конструктивни. Освен това от всички страни, включително от украинските ни партньори", добави руският президент.

Следващият кръг от тристранни консултации между Русия, ЕС и Украйна относно транзита на газ към Европа се проведе в понеделник в Брюксел.