Разкрития за натиск като част от разследването по импийчмънта на американския президент Доналд Тръмп направи директорът по въпросите за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ полковник Александър Виндман, предаде The Hill.com. 

Той бе поредният, който даде показания на публично изслушване. 

Виндман заяви, че поведението президента Доналд Тръмп в разговора му от 25 юли с украинския му колега Владимир Зеленски е било "неуместно".

Според него, не може да има съмнение, че от украинския държавен глава е било поискано да раследва семейство Байдън. 

Той е изразил загрижеността си за това разкритие пред адвокат на Националния съвет за сигурност (НСК) от "чувство на дълг. "

"Никога не съм мислил, че ще седя тук и ще свидетелствам пред този комитет и пред американската общественост за моите действия", каза в началото Виндман, който носеше униформата си по време на изслушването във вторник.

Той признава също така за оказан натиск върху него и други свидетели по делото, които са висши държавни служители. Въпреки че не посочва конкретно Тръмп, става ясно, че натискът е дошъл от него и приближените му. 

Самият Тръмп е заявил след изслушването, че не познава Виндман и не е чувал за него. Има данни обаче, че преди това е обвинявал Видман в липса на подкрепа за политиката му. 

Припомняме, че по-рано, от показанията по разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп на двама високопоставени служители на Белия дом свидетелстваха, че няма данни за намеса на Украйна в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г.

Хил и Виндман опровергаха тезата за украинска намеса в американските избори

Хил и Виндман опровергаха тезата за украинска намеса в американските избори

Това става ясно от стенограмите…

Това става ясно от стенограмите на изслушванията в Конгреса на бившата съветничка в Белия дом Фиона Хил и Виндман. 

Тезата за украинска намеса беше лансирана от президента Доналд Тръмп при опитите му да отклони вниманието от руската намеса в американския политически живот.

Адвокат Дженифър Уилямс, съветник на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, съобщи днес пред Конгреса, че не може да разкрие подробности за телефонен разговор между Пенс и украинския лидер Владимир Зеленски от 18 септември, защото е класифициран.

Белият дом засекретил телефонен разговор на Пенс със Зеленски

Белият дом засекретил телефонен разговор на Пенс със Зеленски

Адвокат Дженифър Уилямс, съветник на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, съобщи пред Конгреса, че не може да разкрие подробности

Според съобщението от разговора Пенс и Зеленски са разговаряли за предстояща среща на Доналд Тръмп с украинския му колега в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.