Конституционният съд на Франция потвърди забраната на бракове между хора от един и същи пол. Днес „мъдреците", както са известни магистратите от съда, разглеждаха въпроса с легализирането на брачните съюзи между хомосексуалисти.

В решението си най-висшият съд на Франция посочва, че бракът е съюз между мъж и жена. Въпреки това, позицията на висшите магистрати не би могла да се яви пречка за прокарването на закон в парламента, позволяващ браковете между хомосексуалисти, посочват френски  медии. По подобен начин се развиха нещата в Испания.

Конституционният съд разгледа браковете между лица от еднакъв пол след като на двойка жени беше забранено да сключат брак. Те обжалваха наложеното им ограничение, но според днешното решение на съда, то не противоречи на конституцията на страната.

Двете жени, които са заедно от 15 години, обаче са категорични, че забраната не им позволява да ползват възможностите, които се дават при сключване на брак на хетеросексуални.

Само осем страни в Европа позволяват браковете между лица от еднакъв пол. Това са Белгия, Испания, Исландия, Норвегия, Португалия, Холандия, Великобритания и Швеция.