Русия може все още да има репутация на страна на алкохолици, но доклад на Световната здравна организация (СЗО) показва, че консумацията на алкохол е спаднала с 43 процента от 2003 г. насам, съобщава "Гардиън".

Според СЗО спадът в консумацията на алкохол се дължи на поредицата от мерки, предприети от обичащия спорта президент Владимир Путин, включително ограничения върху продажбите на алкохол и насърчаването на здравословния начин на живот.

Консумацията на алкохол в Русия спаднала почти наполовина за осем години

Консумацията на алкохол в Русия спаднала почти наполовина за осем години

Светът не е това, което беше

"Руската федерация отдавна е смятана за една от най-много пиещите страни в света", се посочва в доклада, като се добавя, че алкохолът има главен принос за скока на броя на смъртните случаи през 1990-те години. "Въпреки това през последните години тези тенденции бяха обърнати", посочват от СЗО.

Изследването показва 43% спад в консумацията на алкохол на глава от населението от 2003 до 2016 г., движен от рязък спад в потреблението на нелегален алкохол.

Авторите изтъкват, че тази тенденция е фактор за увеличената продължителност на живота в Русия, която достигна исторически връх през 2018 г. - 78 години за жените и 68 години за мъжете. В началото на 1990-те години продължителността на живота на мъжете е била едва 57 години.

Почти половината от проверения алкохол в Русия бил нелегален

Почти половината от проверения алкохол в Русия бил нелегален

Цели 806 837 децилитра алкохол се оказал нелегален

Последният съветски ръководител Михаил Горбачов поведе кампания срещу алкохола с частична забрана, която ограничи консумацията в периода от средата на 1980-те години до 1990 г. Но след рухването на Съветския съюз консумацията на алкохол взривно се увеличи, продължавайки да нараства до началото на 2000-те години.

При управлението на Путин Русия наложи мерки, включително забрана на магазините да продават алкохол след 23:00 часа, повишаване на минималната цена на алкохола на дребно и цензура върху рекламирането.

По-ранни данни на СЗО показаха, че руснаците пият средно по-малко алкохол от французите и германците.

Алкохолът – причина за смъртта на 70% от мъжете в Русия

Алкохолът – причина за смъртта на 70% от мъжете в Русия

Мъжете в Русия и Източна Европа умират преди жените заради злоупотребата

Москва също така предприе борба срещу тютюнопушенето, като миналата седмица обяви забрана за пушене дори на частни балкони.

Тютюнопушенето спадна с повече от една пета между 2009 и 2016 г., като само 30 на сто от руснаците пушат, както показва последното глобално проучване за тютюнопушенето.