В Ню Йорк пристига кораб болница с 1000 легла на ВМС на САЩ, тъй като служители са притиснати за по-голяма федерална помощ. Кметът Бил де Бласио заяви, че предположението на президента Доналд Тръмп, че хиляди медицински маски изчезват от болниците в Ню Йорк, е "обидно" за медицинските работници на първа линия, съобщава АП.

USNS Comfort ще бъде използван за лечение на пациенти без коронавирус, докато болниците лекуват хора със COVID-19, болестта, причинена от вируса. В допълнение към 1000 легла, Comfort разполага с 12 операционни зали, които биха могли да заработят в рамките на 24 часа.

Де Бласио и други критикуваха Тръмп, че предполага без ясни доказателства, че хиляди медицински маски изчезват от болниците в Ню Йорк. На неделен брифинг президентът каза на репортери, че трябва да питат: "Къде отиват маските? Излизат ли през задната врата?"

Тези забележки са "обидни" за болничните работници на първа линия в коронавирусната криза в града, каза де Бласио в понеделник. "Това е невероятно безчувствено към хората в момента, които дават всичко от себе си", каза той. "Не знам за какво говори президентът."

Болници бяха предупредили служителите по-рано по време на огнището да не носят маски със себе си вкъщи, но не се появиха доказателства за мащабно плячкосване на доставки.

Кенет Раске, президент на Асоциацията на болниците в Ню Йорк, заяви в изявление, че работниците "заслужават нещо по-добро от предположението на собствения им президент, че защитните средства "излизат през задната врата "на болниците в Ню Йорк."

Ню Йорк изпада в недостиг на медицинското оборудване до 7 дни

Ню Йорк изпада в недостиг на медицинското оборудване до 7 дни

Кметът на града сравни положението с "военновременна обстановка"