Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул е дал разрешение на още три кораба, превозващи царевица от Украйна, да преминат през хуманитарния морски коридор, съобщи информационният център на ООН.

"В рамките на Черноморската инициатива за зърно СКЦ разреши на още три товарни кораба, превозващи общо 58 041 тона царевица, да напуснат украинските пристанища", се казва в съобщението.

Планирано е трите кораба да излязат в морето в петък сутринта, но времето може да се промени поради метеорологични условия или други непредвидени обстоятелства, заяви ООН.

"Поларнет", закотвен в пристанището на Черноморск, ще се отправи към Карасу, Турция. Корабът на Navistar ще напусне пристанището на Одеса с царевица, предназначена за разтоварване в Ирландия. Корабът "Рожен", който е закотвен в Черноморск, ще се отправи към британския пристанищен град Тийспорт", се казва в доклада.

Отбелязва се, че СКЦ ще следи отблизо безопасното преминаване на плавателни съдове през хуманитарния морски коридор.

Освен това СКЦ ще извърши инспекция на сухотоварния кораб Fulmar S, пътуващ за Черноморск. Корабът е закотвен в инспекционна зона северозападно от Истанбул.

По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че "три кораба, превозващи зърно, ще напуснат украинските пристанища в петък като част от ключова сделка, сключена с посредничеството на Анкара".

На 22 юли в Истанбул бяха подписани два документа с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна за създаване на коридор за износ на зърно от три пристанища в Украйна - Черноморск, Одеса и Южни.

На 1 август корабът Razoni с 27 000 тона царевица напуска пристанището на Одеса, плава под флага на Сиера Леоне и в момента пътува за Ливан.