Гърция обяви двуседмична блокада в понеделник на втория си по големина град Солун, за да се опита да ограничи скока в случаите на коронавирус, съобщава АФП.

Полетите до и от летището в Солун също ще бъдат преустановени по мярката, която влиза в сила във вторник и засяга и северния град Серес.

"Здравната ситуация в Солун е сериозна. Трябва да действаме, за да избегнем претоварването на здравната система", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Всичко ще остане затворено, с изключение на училищата, а тези, които искат да напуснат домовете си, ще трябва да потърсят разрешение чрез текстово съобщение.

Последните ограничения последваха локализирани блокади в регионите Козани и Кастория, също в Северна Гърция, по-рано този месец.

"Правителството многократно предупреди (за вируса), но някои не послушаха", заяви здравният министър Василис Кикилиас, който посети Солун в понеделник, след като през уикенда там бяха регистрирани 1300 нови случая.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в събота нови блокади в Атина и други големи градове от вторник. "Трябва да действаме сега, преди отделенията за интензивно лечение да се запълнят... Вирусът атакува на вълни и трябва бързо да се адаптираме."

Гърция е регистрирала над 37 000 случая на коронавирус от февруари, включително над 1600 в неделя и общо 635 смъртни случая.

Мицотакис заяви, че новите мерки ще затворят заведения за хранене, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали в най-засегнатите райони, но няма да засегнат бизнеса на дребно и училищата, за да смекчат удара върху икономиката.

Останалата част от страната ще трябва да спазва комендантски час, докато използването на маски е задължително в закритите обществени пространства, каза Мицотакис.

Но за разлика от блокирането в цялата страна, наложено през март, засега движението между регионите не е ограничено, добави той, докато на хотелите и фризьорските салони също ще бъде разрешено да работят, а училищата ще останат отворени. "Пълното блокиране би навредило на икономиката и обществото", каза Мицотакис.

Коронавирус: Масово налагат глоби в Гърция - дори за неправилно поставена маска

Коронавирус: Масово налагат глоби в Гърция - дори за неправилно поставена маска

"Който не спазва предписанията на здравните власти, копае гроб"