Испания отмени днес забраната за директни полети и кораби от Италия, наложена на 11 март, за да ограничи разпространението на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), но ограниченията за туризма и 14-дневната карантина за влезлите пътници останаха в сила, съобщава "Ройтерс".

Много намалелият брой на починалите от COVID-19 насърчи Испания да започне да разхлабва една от най-строгите блокади в Европа, но зависимата от туризма икономиката вероятно ще трябва да изчака до края на юни, за да посрещне почиващите обратно.

Испания планира да отвори границите за туристи в края на юни

Испания планира да отвори границите за туристи в края на юни

Миналата седмица Мадрид изненада партньорите от ЕС с налагането на задължителна карантина

Премиерът Педро Санчес се готви да поиска от парламента да удължи до края на юни извънредното положение, което спомогна за ограничаване на заразата, но също така донесе безпрецедентни ограничения на границите и движението, причинявайки огромни икономически щети.

Радио Cadena Ser съобщи, че кабинетът ще използва заседание днес, за да обсъди удължаване на извънредното положение до 27 юни. Говорител на правителството не е отговорил на искане за коментар.

В пика на епидемията Испания губеше стотици хора на ден, докато претъпканите болници и старческите домове изпитваха големи затруднения да лекуват пациентите.

Ала броят на починалите, отчетен вчера за последното денонощие, е 59 души, най-ниският брой от повече от два месеца, като общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната е 27 709 души.

САЩ, Великобритания, Италия и Франция съобщават за повече жертви от Испания.

Испания с невиждано малко от средата на март жертви на COVID-19

Испания с невиждано малко от средата на март жертви на COVID-19

Новозаразените са само 285 души