Регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) в Испания са вече общо 213 435 души от началото на епидемията в страната, като през последното денонощие новозаразените са 518 души, като това е най-малкият брой инфекции за ден от 10 март насам.

Covid-19: Испания обяви плана за излизане от карантината на фона на 325 нови смъртни случая

Covid-19: Испания обяви плана за излизане от карантината на фона на 325 нови смъртни случая

Ние сме в много сериозна икономическа и социална ситуация

Жертвите са вече общо 24 533 души, като през изминалите 24 часа са починали още 268 души. Само преди няколко седмици жертвите за денонощие бяха над 900 на ден.  

Въпреки че Испания остава страната с най-голям брой регистрирани заразени в Европа, Великобритания и Италия имат повече жертви, свързани с COVID-19.

Нови данни показват, че икономиката на Испания също се е свила с 4,1% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Испания остава в хватката на една от най-строгите блокади в Европа.

Продължават да намаляват смъртните случаи от коронавирус в Испания

Продължават да намаляват смъртните случаи от коронавирус в Испания

За последното денонощие са потвърдени 301 починали в сравнение с 331 в понеделник и 288 в неделя

Междувременно премиерът на областта Мадрид беше разкритикуван, след като защити решението на администрацията си да сключи договори с компании за бързо хранене за изхранване на деца от бедни семейства по време на блокадата в Испания.

Децата в и около столицата, които обикновено имат право на безплатно хранене в училищата, получават пица и сандвичи от известни испански вериги, въпреки притесненията на диетолозите.

Изказвайки се в регионалния парламент, премиерката Изабел Диас Аюсо обвини политическите си противници, че използват проблема, за да се опитат да печелят евтини дивиденти. Тя каза: "Не мисля, че даването на пица на дете е проблем. Сигурна съм, че не харесвате тези храни и никога не сте ги яли в живота си ... но се кълна, че 100% от децата ги обичат."

Регионалният премиер внимателно атакува критиците си от крайнолявата, противник на строгите мерки за икономии партия "Подемос", твърдейки, че ако бяха на власт, децата в Мадрид щели да ядат "венецуелски ястия - което означава, че нищо няма да ядат".

Диетолозите обаче не са впечатлени от подобни аргументи.

"И така, 100% от децата обичат пица", написа диетологът Хулио Басулто в "Туитър", като добави: "Сигурно е така. Но също така обичат сладкиши, торти, сладоледи, шоколадови бонбони, чипсове и Red Bull."

Басулто каза, че докато пицата не вреди, постоянното хранене с пици ще доведе до небалансирана диета.

Той също така посочи, че правителствата на други испански области са намерили начини да изхранват деца от по-бедни семейства, без да прибягват до вериги за бързо хранене.