Продължават да намаляват смъртните случаи от коронавирус в Испания, съобщава Министерството на здравеопазването, цитирано от "Паис" и "Гардиън".

За последното денонощие са потвърдени 301 починали в сравнение с 331 в понеделник и 288 в неделя.

1308 са новите случаи на заразени с вируса.

Починалите в Испания от Covid-19 отново над 300

Починалите в Испания от Covid-19 отново над 300

Общо в европейската държава жертвите на вируса са 23 521 души

Общо 23 822 са починали, а 210 773 са потвърдените случаи с PCR тестове.

102 548 души са се излекували, включително 1673 през последните 24 часа.

Днес премиерът на Испания Педро Санчес ще разкрие плана за разхлабване на ограничителните мерки.

От неделя властите позволиха на децата под 12 г., придружени от родител, да излизат навън. В събота всички испанци ще могат да излизат да спортуват след седем седмици на блокада.

За първи път от седмици починалите от коронавирус в Испания са под 300

За първи път от седмици починалите от коронавирус в Испания са под 300

Министерството на здравеопазването на Испания информира, че 288 души са починали

Проучвания показват, че повечето испанци са спазвали мерките, като 95% не са напускали квартала си. Установено е след проследяване на мобилните телефони на милиони хора, че 30 милиона души не са ходили на разстояние повече от 500 метра от дома.

Мадрид нареди задължително носене на маски в обществения транспорт, докато патрули в Баската страна ще измерват температурата на тези, които използват обществения транспорт. Всеки с температура над 37 градуса няма да може да пътува.

В област Андалусия, която изключително много зависи от туризма, има планове за отваряне на хотелите от началото на юни. Баровете и ресторантите ще подновят работа, но ще се прилагат стриктни мерки за поддържане на социална дистанция.

Испания позволява спорта и разходките от следващия уикенд

Испания позволява спорта и разходките от следващия уикенд

На децата от неделя се позволяват разходки и игра до километър от дома им

Междувременно асоциацията на ресторантьорите в Барселона е изчислила, че около ¼ от 8300 бара и ресторанта няма да оцелеят. Асоциацията призовава за замразяване на наемите, докато секторът се възстановява.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,8 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 198 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,05 млн. случая и над 211 000 починали в 185 държави, възстановили са се близо 900 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".