Ръководителят на опозиционната британска Лейбъристка партия сър Кийр Стармър настоя, че британското правителство е загубило контрол над кризата, предизвикана от коронавируса, докато броят на заразените нараства в цялата страна.

"Но вместо да я овладее, правителството загуби контрол. Нашата система за тестване се срина точно тогава, когато имахме най-голяма нужда от нея", подчерта той и добави, че "не трябва да има нищо неизбежно във втората карантина".

Великобритания може да се изправи пред 50 000 случая на Covid-19 на ден от октомври

Великобритания може да се изправи пред 50 000 случая на Covid-19 на ден от октомври

В неделя Обединеното кралство регистрира 3899 случая и 18 починали

Множество сблъсъци се разразиха между полицаи и някои от протестиращите на лондонския площад "Трафалгар", след като хиляди се събраха в знак на протест срещу обещаните от правителството ограничителни мерки във връзка с коронавируса.

Междувременно Великобритания надхвърли 400 000 заразени с COVID-19 от началото на епидемията в страната; броят на починалите е 41 788 души, с което страната се нарежда на пето място в света по този показател, както и на първо място в Европа.

Заради ръста на заразените министър-председателят Борис Джонсън, който преди това въведе "правилото на шестимата", забраняващо масови събития със седем или повече души, се очаква да обяви допълнителни ограничения за ограничаване на заразата.

Съобщава се, че мерките ще включват социално дистанциране, носене на маски на обществени места и ранно затваряне на заведенията. Епидемията може дори да доведе до национална блокада, подобна на тази, която беше наложена през март.

Готвят нова блокада в цяла Англия заради COVID-19

Готвят нова блокада в цяла Англия заради COVID-19

За противодействие на епидемията от новия коронавирус