Президентът на САЩ Доналд Тръмп е виновен за смъртта на хиляди американци, като използва пандемията от новия коронавирус, за да увеличи шансовете си да бъде преизбран и по нечестен начин да увеличи печалбите на големия бизнес. Това обяви прочутият проф. Ноам Чомски, цитиран от "Гардиън".

В интервю за британското издание радикалният интелектуалец твърди, че американският президент работи в ущърб на средната класа американци, докато се преструва, че е спасител на страната по време на най-тежката здравна криза от поне 100 години.

Чомски настоя, че Тръмп, който ще участва на президентските избори по-късно тази година, е орязал правителственото финансиране на здравеопазването и изследванията на инфекциозните заболявания в полза на богатите корпорации.

Професорът подчерта: "Това е нещо, което Тръмп прави всяка година от мандата си, орязвайки го още повече. Така че планът му е нека да продължим да съкръщаваме финансирането, нека продължим, за да се уверим, че населението е толкова уязвимо, колкото можем да го направим, така че то да страда колкото е възможно повече, но разбира се ще увеличи печалбите за основните си доверители в богатство и корпоративна мощ."

Чомски изтъкна още, че президентът се е отказал от задълженията си, като е принудил отделните губернатори на щати да поемат отговорност за борбата с вируса. "Това е страхотна стратегия за убиване на много хора и подобряване на избирателната му политика", коментира иронично той. 

Попитан да изясни дали смята Тръмп за виновен за смъртта на американци, той каза: "Да, но е много по-лошо от това, защото същото е вярно в международен план. За да се опита да прикрие престъпните си атаки срещу американския народ, които се случват през цялото това време, той се опитва да намери изкупителни жертви."

Професорът отбеляза, че решението на Тръмп да спре финансирането на Световната здравна организация (СЗО )ще доведе до жертви в Йемен и на целия африкански континент.

С интервюто Чомски бележи началото на Прогресивния интернационал, глобална инициатива за обединяване, организиране и мобилизиране на прогресивните сили по целия свят.

Първо организиран от Бърни Сандърс, сенатора от Върмонт, и Янис Варуфакис, бившия гръцки финансов министър, Прогресивният интернационал цели да засили борбата срещу нарастващия възход на десни популистки движения по целия свят.