Потребителите на руските социални мрежи публикуват видеоклипове и снимки на тълпи от стоящи един до друг хора в метростанциите в Москва в сутрешния час пик, след като от тази сутрин влезе в сила новата дигитална система за придвижване, включително за ходене на работа, в руската столица.

Задължителните високотехнологични пропуски (QR-код) се срещат с нискотехнологични, физически проверки на полицаи, които проверяват паспорта на всеки пътник и QR-кода на телефона им, преди да ги пуснат през турникетите в метростанциите, като това понякога е отнемало повече от час

Рекорден брой жертви и заразени за 24 часа в Русия

Рекорден брой жертви и заразени за 24 часа в Русия

За денонощие са регистрирани още 3 388 заразени

Дългите опашки предизвикаха потоп от гневни коментари онлайн относно риска от разпространение на коронавируса. Точно това трябваше да ограничи тази нова система за по-строг контрол върху това кой може да се придвижва, отбелязва Би Би Си.

Всички работници, които извършват неотложни дейности, пътуващи в Москва или в околностите ѝ, включително медици и болничен персонал, сега трябва да кандидатстват предварително за пропуск и има тежка глоба за всеки, който бъде установен, че няма такъв.

След час пик тълпите са намалели и е нямало видни полицейски проверки в няколко гари. Властите твърдят, че след налагането на блокадата, броят на хората, които използват метрото всеки ден, е намалял с около 80%.

Вече строги, ограничителните мерки в Москва стават още по-строги, след като броят на заразените с новия коронавирус продължава да нараства рязко. Рекордните 3 388 новозаразени бяха отчетени за последното денонощие, като общият им брой от началото на епидемията вече е 24 490 души. Правителството предупреди, че болниците в Москва вече са "на предела си" и спешно подготвят допълнителни легла.

Ала тромавата дигитална система предизвика възмущение, като критиците изтъкват, че правителството е създало потенциално ново огнище за заразяване.

Днес са се образували и големи задръствания на влизане в Москва, след като полицията започна да проверява всички автомобили за задължителните QR-кодове.

Сергей Елкин, популярен карикатурист, публикува снимка от метростанция пл. "Преображенски", сравнявайки настоящата ситуация с нарушенията на московчани, които се стичаха към парковете преди няколко седмици, когато руският президент Владимир Путин обяви неработна седмица.

"Сега това е работа на правителството", пише той.

Кметът на Москва Сергей Собянин обвини полицията в създаването на опашките.

"Разговарях с ръководителя на полицейското управление и ги помолих да организират работата си, така че допълнителните проверки да не доведат до масово събиране на хора", отбеляза той.