Японските власти ще разгледат възможността да предоставят на гражданите на страната помощ в размер на 100 хиляди йени (930 долара) на човек в контекста на глобалната пандемия и произтичащото от това негативно въздействие върху икономиката, съобщава на пресконференция в Токио генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС.

"Ние възнамеряваме да разгледаме предложението на лидера на партията Комейто за отпускане на 100 хиляди йени на всеки японски гражданин. Ще разгледаме възможността за отпускане на средства за тези мерки, след като бъдат одобрени изменения в бюджета за текущата година". Бюджетът на Япония за текущата фискална година е 102,66 трилиона йени (947 милиарда долара при текущия валутен курс). Основният дял на разходната част се изразходва за социално осигуряване.

По-рано Япония прие пакет икономическа помощ в размер на 108 трилиона йени (почти 1 трилион долара) в подкрепа на бизнеса и обикновените семейства - той се равнява на 20% от БВП на страната. По-специално в рамките на тази сума се планира да се отпуснат 300 хиляди йени (2750 долара) за семейство, чиито доходи са или ниски, или паднаха през последните месеци поради ситуацията с коронавирус и спада в икономическата активност.

Към днешна дата в Япония има 8,8 хиляди потвърдени случая на коронавирусна инфекция, броят на смъртните случаи е достигнал 174. Тази статистика включва пътници и членове на екипажа на круизния кораб Diamond Princess, който е поставен под карантина в Йокохама от месец.

От 8 април в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама и Чиба, Осака и Хиого в югозападната част на главния японски остров Хоншу и в префектура Фукуока на остров Кюшу започна да функционира извънреден режим, обявен от премиера Шиндзо Абе. Режимът не предполага строги ограничителни мерки, но много социални и развлекателни съоръжения бяха затворени. По-късно властите на централната префектура Айчи, където са разположени множество фабрики на най-големите японски компании, независимо въведоха извънреден режим. По-късно властите в префектурите Ишикава и Фукуи предприеха подобна стъпка.

Повечето японци искат правителството да компенсира бизнеса за мерките срещу коронавируса

Повечето японци искат правителството да компенсира бизнеса за мерките срещу коронавируса

В Япония има повече от 7300 заразени с коронавирус и 123 починали.