За десетките хиляди деца, затворени в центровете за задържане на непълнолетни и други поправителни заведения в цяла Америка, експертите издадоха мрачно предупреждение: Коронавирусът идва, пише АП.

Тази седмица Луизиана потвърди, че служител и три деца в държавно учреждение за задържане са се заразили с вируса, включително едно живеещо в групов дом в Батън Руж.

Делауеър, Минесота, Ню Йорк, Тексас и Кънектикът са сред другите щати, които са отчели положителни тестове сред младежите или персонала.

Притеснени са от разпространението на вируса в многолюдни заведения, където децата имат малък достъп до маски и дори дезинфектанти за ръце, повече от 30 корекционни администратори и защитници на правата призоваха във вторник за освобождаване на уязвими младежи и за спиране на всички нови. Те също така искат ясен план за безопасност за тези, които остават вътре, включително достъп до адекватни защитни мерки и по-добър контакт с близки.

"Въпреки че тези деца са скрити от погледа, те все още са част от нашата общност и тяхното здраве се отразява на здравето на всички нас", каза Рене Слайда от нестопанския център Луизиана за правата на децата. "Представете си какво би се случило, ако на едно училище е позволено да остане отворено, дори когато учениците започват да бъдат тествани положително за вируса. Стотици хора биха били изложени - децата, служителите и общностите, при които се прибират всяка вечер. "

Като се броят и възрастните, зад решетките в цялата страна има повече от 2,2 милиона души, повече от която и да е друга страна в света. Затворите се считат за възможни инкубатори за вируса. Веднъж заразени, броят на инфекциите бързо се умножава.

В Ню Йорк, затворническия комплекс на острова Рикърс и близките места за задържане отчитат редица положителни случаи, които скачат десетократно до повече от 320 само за две седмици, според Министерството. Някои щати започнаха да освобождават затворници в заведения за възрастни, включително възрастни хора и други с хронични здравословни състояния.

Но 43 000 непълнолетни в центровете за задържане и поправителните заведения в Америка "изглежда са изоставени "да му мислим после", коментира Джина Уомак, изпълнителен директор на НПО Семейства и приятели на затворниците на Луизиана.

Омър Вентерс, лекар и епидемиолог, който ръководи организация, която се опитва да помогне за изграждането на партньорства между затворите и доставчиците на здравни услуги в общността, заяви, че "когато вирусът за пръв път започна да се разпространява, съществуваше мит, че младите хора не могат да се разболеят тежко."

"Видяхме, че това не е така", каза бившият главен лекар за затворите в Ню Йорк. Той добави, че центровете за задържане са несъразмерно запълнени от деца със сериозни здравословни проблеми, което ги излага на особен риск.

"Така че не можем да продължим въз основа на истинско погрешно схващане, че хората, които са там, дори и да се заразят, не могат да умрат, защото могат и ще умрат."

Но проблемите с физическото здраве не са единственият проблем с младежта.

Като малък, Ернан Карвенте Мартинес прекарва време в Центъра за непълнолетни Хоризонт в Ню Йорк, където вече има три потвърдени случая. Пандемията носи тежък емоционален ефект, казва той.

Много образователни програми са прекъснати или спрени, а посещението на семейството е напълно прекъснато в повечето случаи, оставяйки децата да се чувстват изолирани и уязвими. Децата, които са затворени, вече имат далеч по-висок риск от самоубийство от тези в широката популация, често свързани с наркотична зависимост, психични заболявания или травматични детски преживявания и често включващи физическо и сексуално насилие.

"Това само по себе си поставя огромни трудности за психичното им здраве", казва Мартинес, който сега работи за инициативата Младите на първо място, организация с нестопанска цел, която има за цел да затвори младежките затвори.

"Съществува онзи страх, че ще бъдете удавени от кризата и в крайна сметка ще трябва да се справяте, като сте далеч от семейството си и всички, които обичате."

Повече от 50 заразени в старчески дом в Калифорния

Повече от 50 заразени в старчески дом в Калифорния

Жителите на щата спазват изолация, но има 150 000 бездомни, трудни за тестване или карантина