Говорителят на командването на гватемалската армия Рубен Телес опроверга появилите се по-рано съобщения в медиите, че кортежът на президента Алехандро Джаматеа е бил нападнат, съобщи АП.

Той потвърди, че е имало престрелка между неизвестни мъже и войници, които са осигурявали сигурността на президента по време на посещението му в Ла Лагуна в департамента Уехуетенанго в западната част на страната, близо до границата с Мексико.

"Членове на гватемалската армия спряха автомобил, който се приближаваше към тяхното местоположение. Служителите на автомобила, виждайки присъствието на войниците, започват да стрелят, а войниците отвръщат на огъня. Един от стрелящите войници е ранен, а останалите са избягали в посока Мексико", цитира Асошиейтед прес (АП) думите на служителя.

По-рано гватемалски медии цитираха правителствени и военни източници, според които Джаматей не е пострадал при нападението срещу кортежа му.

Според съобщенията неизвестни нападатели са открили огън по кортежа на президента в събота по време на посещението му в департамента Уехуетенанго. Четирима нападатели, за които се смята, че са гватемалци, се опитват да избягат в Мексико, но са заловени от военните.