Косово е отворено към възможността за нови избори в четирите северни общини със сръбско мнозинство след размириците, но трябва да се предприемат други стъпки преди това. Това съобщава "Ройтерс", като цитира косовския външен министър Доника Гервала-Шварц.

Гервала-Шварц настоя, че прекратяването на насилието е първото условие за обмисляне на нови избори.

"Да, ние сме отворени за избори в тези четири общини, но за да имаме нови избори, се нуждаем от стъпки между тях", каза тя.

Тя каза, че Косово също така се нуждае от ангажимент от Сърбия, че повече няма да заплашват сръбските граждани на Косово да не участват в изборите, добавяйки, че хората не трябва да чувстват заплахата от насилие от тълпата.

Пристигат подкрепленията на НАТО в Косово

Пристигат подкрепленията на НАТО в Косово

След седмица на сблъсъци

Миналата седмица помощник на президента на САЩ Джо Байдън разговаря с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, като настоя Сърбия да изтегли въоръжените сили, разположени близо до границата, и призова протестиращите да останат мирни.

Сръбският президент Александър Вучич проведе във вторник среща със специалния представител на Европейския съюз (ЕС) за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и и специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съобщава ТАНЮГ. Миналата седмица Вучич обяви, че след тази среща Белград ще представи позицията си за нови регионални избори в Косово. 

Насилието избухна, откакто косовските власти назначиха етнически албански кметове в общините, след като бяха избрани при избирателна активност от едва 3,5%, което разгневи сърбите, които формират мнозинството в региона и които бойкотираха местните избори.

Двете страни взаимно се обвиниха за насилието. 

Междувременно, подкрепленията на НАТО за КФОР започнаха да пристигат в понеделник. Турските части и техника преминаха през България. 

Вучич обявява във вторник подкрепя ли нови избори в Косово

Вучич обявява във вторник подкрепя ли нови избори в Косово

След сблъсъците на етническите сърби, бойкотирали и местния вот в общините си

Косово обяви международно призната независимост от Сърбия през 2008 г., въпреки че беше отхвърлена от Белград. Сърбите в северната част на Косово търсят автономия за своя регион съгласно споразумение от 2013 г., което не е изпълнено.