Косово се съгласи да изтегли полицейските подразделения от северната си граница със Сърбия, за да прекрати нарастващия спор във връзка с регистрационните номера на превозни средства, който за кратко прерасна в насилие и накара НАТО да засили патрулите си, предаде "Ройтерс".

Споразумението, договорено в Брюксел, успокоява последното разгаряне на продължаващия от десетилетия конфликт между Сърбия и Косово, но не разрешава по-голям проблем, блокиращ преговорите за членство в Европейския съюз: че Сърбия и нейната бивша провинция Косово трябва да нормализират отношенията след независимостта на Прищина през 2008 г.

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово

Диалогът между Сърбия и Косово е подновен в Брюксел

"Имаме сделка", обяви Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС, занимаващ се с един от най-тежките териториални спорове в Европа. "След двудневни интензивни преговори току-що беше постигнато споразумение за деескалация и пътя напред", написа той в "Туитър", където публикува подробностите.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обаче омаловажи надеждите за какъвто и да е по-широк пробив засега. Сърбия не признава независимостта на Косово.

"Мисля, че споразумението е справедливо за гражданите. Бих искал да можем да намерим по-трайни решения. Това не би включвало признаването на Косово", подчерта Вучич на пресконференция в Сърбия, където беше домакин на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград

Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград

Ще води разговори за Косово и евроинтеграцията…

Съгласно споразумението войски на НАТО ще заменят косовските полицейски части на границата, които ще се изтеглят от събота. От понеделник и двете страни ще поставят специални стикери върху автомобилните номера, за да премахнат националните символи и да позволят свободното движение на граждани.

НАТО имаше около 5000 войници в Косово под егидата на ООН от юни 1999 г., надзираващи крехкия мир след бомбардировките, предвождани от САЩ за прекратяване на етническия конфликт.

Новото споразумение прекратява забраната, наложена от Косово за всички шофьори от Сърбия да показват временна, отпечатана регистрация. Прищина обяви, че нейният ход е отмъщение за мерките, които са в сила в Сърбия срещу шофьорите от Косово от 2008 г.

Лайчак увери, че работел по дългосрочно решение.

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

Заради напрежението между Белград и Прищина…