Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна тази вечер в Белград, където беше посрещната от президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи БНТ.

Основните теми на разговорите между двамата са европейската интеграция на Сърбия и напрежението в Косово.

Утре Урсула фон дер Лайен ще се срещне със сръбския премиер Ана Бърнабич и заедно с държавния глава Вучич ще участва в стартирането на проекта за железопътен коридор номер 10.

ЕС може да върне визите за Западните Балкани и бивши съветски републики

ЕС може да върне визите за Западните Балкани и бивши съветски републики

Западни държави-членки се оплакват от повече от 50% увеличение на нередовен престой

Председателката на Еврокомисията ще присъства и на подписването на договор за рехабилитация на магистралата Ниш-Прищина, която се извършва с европейска подкрепа.

Нейната визитата е част от подготовката за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани на 6 октомври.

По-рано Лайен призова Прищина и Белград към конструктивен диалог за намаляване на напрежението в Косово и съвместна работа с поглед към бъдещето.

Борел призова Косово и Сърбия към незабавна деескалация „без допълнителни условия“

Борел призова Косово и Сърбия към незабавна деескалация „без допълнителни условия“

Преговори с посредничеството на ЕС…

"По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизнено важно е Косово и Сърбия да нормализират отношенията си след обсъждане на проблемите. Трябва да кажа, че съм много разтревожена от настоящата криза. От ключово значение са деескалация и връщане на масата за преговори за намирането на дълготрайно решение. Единственият начин това да стане е чрез диалог с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решаване на настоящата криза." - подчерта председателката на Европейската комисия.

"Поисках да бъдат осъдени нападенията в Зубин поток и Ярине. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с омраза изказвания на сръбския президент и след демонстрации на сила със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово." - отбеляза премиерът на Косово Албин Курти.

Напомняме косовските власти забраниха на автомобили със сръбски номера да влизат в страната, като въведоха изискване номерата да се свалят и на тяхно място да се поставят временни.

Въпреки че сръбската полиция в продължение на много години сваля регистрационните номера от транспортните средства, регистрирани в Косово, и мярката на косовските власти е в отговор на тази практика, Белград реагира остро, включително пред Генералната асамблея на ООН.

"Ние не сме искали временни номера, но те бяха наложени от другата страна. Докато нашите граждани трябва да плащат при влизане в Сърбия, такава практика ще е в сила и при влизане в Косово." - заяви косовският премиер Албин Курти.

Към границата бяха изпратени косовски спецчасти и бронирана техника, за да се гарантира изпълнението на изискването да се свалят сръбските номера от колите преди те да пресекат границата.

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

Заради напрежението между Белград и Прищина…

След това Вучич нареди сръбската армия да бъде приведена в повишена бойна готовност.

Албин Курти изрази позиция, че Косово и Сърбия трябва взаимно да си признаят регистрационните табели, за да осигурят свободно движение на хора и стоки и да облекчат напрежението по границите. Белград не отговори на това предложение.

Сърбия започна отбелязването на нов национален празник с демонстрация на военна мощ през миналата седмица - Ден на сръбското единство. Белград призова всички сърби на Балканите да се обединят под един флаг, предизвиквайки безпокойство сред съседите си, след като подобни призиви доведоха до кървавите войни през 90-те години на миналия век.

Вучич: Няма да подпишем независимостта на Косово

Вучич: Няма да подпишем независимостта на Косово

Сърбия очаква да бъде изложена на силен натиск...