Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в повишена бойна готовност, съобщи Дойче веле с позоваване на сръбското министерство на отбраната. Уточнява се, че това е свързано с разполагането на полицейски спецчасти в северната част на Косово, при границата със Сърбия, което Белград тълкува като провокация.

По-рано властите в Прищина насочиха към два гранични пункта специални части, за да контролират потока от влизащи автомобили от сръбска на косовска територия. В региона живеят предимно етнически сърби, които не признават косовското правителство, оглавявано от етнически албанци.

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Сърбия от години не допуска косовски номера…

Полицейските части на границата имат за задача да приложат приетата от правителството мярка за влизащите през граничните пунктове коли - тези, които са със сръбски номера, да ги сменят с временни при влизането си в Косово.

Въпреки че мярката е реципрочна - Сърбия от години прилага аналогична практика към косовските автомобили, влизащи на нейна територия, стотици етнически сърби започнаха протести срещу изискването за смяна номерата на сръбските коли. Те дори използваха преводни средства, за да блокират движението през граничните пунктове.

Борел призова Косово и Сърбия към незабавна деескалация „без допълнителни условия“

Борел призова Косово и Сърбия към незабавна деескалация „без допълнителни условия“

Преговори с посредничеството на ЕС…

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова двете страни към деескалация и поиска спецчастите да се изтеглят от границата. Той заяви, че "всяка по-нататъшна провокация или едностранна и несъгласувана акция е недопустима".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова двете страни към сдържаност и възобновяване на диалога. Той проведе телефонни разговори с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.

Косовският премиер Албин Курти заяви в сряда, че Косово и Сърбия трябва взаимно да си признаят регистрационните табели, за да осигурят свободно движение на хора и стоки и да облекчат напрежението по границите. Белград все още не е отговорил на това предложение.

Сръбският премиер Ана Бърнабич призова в речта си пред Общото събрание на ООН, че неалбанското население в Косово е подложено на постоянни атаки. Белград настоява международната общност да гарантира правата на сръбското малцинство.

Сърбия започна нов национален празник миналата седмица с демонстрация на военна мощ и призова всички сърби на Балканите да се обединят под един флаг, предизвиквайки безпокойство сред съседите си, след като подобни призиви доведоха до кървавите войни през 90-те години на миналия век.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, но Белград и досега не признава косовския суверенитет и смята страната за своя автономна провинция.

През септември 2012 г. Косово придоби пълен суверенитет по силата на решение на Международната управляваща група за мониторинг на независимостта на страната.