Базираният в Брюксел EUobserver съобщи в сряда, че според документ, до който е имал достъп, изглежда, че нараства разочарование сред Франция, Германия и Италия на фона на по-широка дискусия за спиране на предполагаема злоупотреба след незаконно пребиваване и неоснователни искания за убежище от някои държави от Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна, което предизвика дискусии за спиране на безвизовото пътуване до ЕС.

Вътрешният документ на Европейския съюз, ден преди турнето на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Западните Балкани, преди Балканска среща и отделна среща на върха в Украйна по-късно този месец.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е в Словения на 6 октомври.

ЕС одобри безвизово пътуване за Сърбия, Черна гора и Северна Македония в края на 2009 г. Година по-късно Албания и гражданите на Босна и Херцеговина и Молдова също получиха безвизов режим и бяха последвани от Грузия и Украйна.

В него се казва, че "разочарованието нараства сред Франция, Германия и Италия, на фона на по-широка дискусия за спиране на предполагаема злоупотреба".

"В документа Германия споменава Грузия, Молдова и Украйна. Също така Албания и Сърбия като първи проблемни държави", като се регистрират скокове с "престъпленията за неразрешено пребиваване" от Албания, Молдова и Украйна - въпреки общия спад през миналата година поради пандемията.

Сред страните-членки на ЕС, недоволни от резултатите от безвизовия режим, е "Франция относно Албания и Грузия и остава предпазлива по отношение на сърбите".

Решението за повторно налагане на визи е на база повече от 50% увеличение на нередовния престой или кандидатури за убежище с ниски проценти на признаване.

Страните, които отказват да вземат обратно своите граждани, също могат да се сблъскат с връщане на визите.

От своя страна Белгия заявява, че "също има относително високи цифри от Северна Македония, но това може да е временно "лятно явление"."

Холандия е първата и единствена държава от ЕС, която е поискала спиране на визи досега, но Европейската комисия отхвърли искането й срещу Албания през 2019 г.

ЕС вече не може да гарантира членство на Западните Балкани

ЕС вече не може да гарантира членство на Западните Балкани

Държави упрекват Германия и Франция, че не са принудили България да отмени ветото