След като над 500 полицаи от сръбската общност в Северно Косово напуснаха работата си в началото на ноември миналата година, косовската полиция обяви в сряда конкурс за наемане на нови полицаи, съобщи N1.

Въпреки че косовската полиция не уточни броя на свободните работни места, тя отбеляза, че всички членове на малцинствените общности имат право да кандидатстват.

Заявленията ще се приемат от 5 януари до 26 януари, а косовската полиция даде подробен списък с изискванията и критериите за кандидатстване.

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Решението е провокирано от смяната на регистрационните номера на превозните средства

Припомняме, че ситуацията в Косово и Метохия рязко се изостри на 6 декември, когато регионалните специални части, придружени от патрули на мисията на ЕС в Косово, започнаха да превземат избирателни комисии в северната част на Косово и Метохия. Сръбското население се организира и изтласка косовските граждани обратно през река Ибър.

На 8 декември около 350 косовски полицаи нахлуха в населената със сърби северна част на автономната област с бронирани превозни средства и блокираха северната част на Косовска Митровица. На 10 декември косовската полиция арестува бившия сръбски полицай Деян Пантич. В отговор сръбското население блокира с барикади магистрали в няколко населени места.

На 26 декември властите на Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор сръбският министър на отбраната Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и полиция също са поставени в пълна бойна готовност по заповед на Вучич.

Впоследствие ситуацията се стабилизира на 28 декември.

Косово отваря граничните пунктове със Сърбия

Косово отваря граничните пунктове със Сърбия

Нормализиране на ситуацията

Косовският премиер Албин Курти призовава на 1 януари за засилено присъствие на мироопазващите сили на НАТО в страната му.

"Мащабното укрепване на войските и военното оборудване на НАТО в нашата страна би подобрило сигурността и мира в Косово и целия регион на Западните Балкани", каза Курти в интервю за германския вестник WELT.

След неотдавнашното напрежение между Косово и съседна Сърбия, нацията от Западните Балкани иска да увеличи броя на войските на НАТО на място от сегашното разполагане на почти 3800 войници. Косовските сили (KFOR) присъстват в Косово от 1999 г.