От днес в сила влиза конституцията на Косово.

Четири месеца след като областта обяви своята независимост от Сърбия, новоприетата конституция започна да действа.

Днешният ден няма да бъде отбелязан тържествено и с празненства, както това стана на 17 февруари. Лидерите на албанците не желаят да провокират сърбите.

Тази вечер ще се проведе само неголяма официална церемония в Прищина с участието на членове на правителството.
Утре ще се проведе тържествено заседание на парламента.

Още днес през деня президентът Фатмир Сейдиу подписа първите закони на държавата, които преди това бяха гласувани от парламента. Заради това, че конституцията не беше официално влязла в сила, законите не се прилагаха.
Всичките 41 закона също се опират на плана на „Ахтисаари".

От този момент също областта започва да се управлява и от администрация, представляваща албанското мнозинство.

Все още, също според плана „Ахтисаари", под контрола на ООН остават съдебната система и полицията.

Конституцията позволява присъствието на международна гражданска канцелария и на върховния представител на ЕС за Косово, който ще продължава да изпълнява функцията на съветник и ще се следи за придържането към принципите на плана „Ахтисаари".
 

Остава обаче неясно кой ще контролира няколкото района, в които доминират сърбите.

В съответствие с конституцията, приета от косовския парламент още на 9 април, бившата автономия е „независима и суверенна държава", а формата на управление е парламентарна република, с широки правомощия на президента. Официални езици са албански и сръбски.

Очаква се, че като отговор над действията на Прищина до дни представителите на неалбанското население в Косово да сформират собствен орган, съответен на сръбската Скупщина.

В основата на документа залегна планът на специалния представител на ООН Марти Ахтисаари, който предлагаше на Прищина „контролирана независимост".

Тези дни генералният секретар на ООН Бан Ки Мун излезе с инициатива за промяна на структурата на международното присъствие в Косово, така че функцията на мисията на ООН да се поеме преди всичко от представители на Европейския съюз.

На предложението на Бан Ки Мун рязко се противопоставиха Сърбия и Русия. Инициативата му обаче ще бъде обсъдена в близките дни в Съвета за сигурност на ООН. Тази сутрин президентът на Сърбия Борис Тадич отново заяви, че Белград не признава новата държава и в този смисъл счита конституцията на Косово за нелегитимен документ.