Икономистът Родриго Чавес спечели президентските избори в Коста Рика, информира Би Би Си. Това сочат предварителните резултати.

60-годишният се кандидатира с обещание да разтърси традиционната партийна политика в централноамериканската нация.

С почти всички преброени гласове той имаше преднина от повече от пет процентни пункта пред бившия президент Хосе Мария Фигерес.

Избирателната активност беше най-ниската от десетилетия, тъй като избирателите изразиха недоволство от затруднената икономика на Коста Рика.

Хосе Мария Фигерес, който се кандидатира за втори мандат като президент, след като заемаше висшия пост от 1994 до 1998 г., призна поражението, след като преднината на съперника му стана твърде голяма, за да бъде преодоляна.

Много костариканци казаха, че търсят скъсване с политиците от миналото, тенденция, която се противопостави на г-н Фигерес, който идва от едно от най-влиятелните политически семейства в страната.

Въпреки че г-н Чавес не е съвсем нов в политиката - той наистина служи в напускащото правителство на президента Карлос Алварадо като министър на икономиката в продължение на шест месеца - той подчерта плана си да скъса с това, което той нарича "привилегии" на установените политически партии в Коста Рика.

След понякога яростна кампания, г-н Чавес направи помирителна бележка, след като победата му стана ясна.

"Тази вечер нека оставим настрана партийните цветове, които лесно могат да ни разделят", каза той на поддръжниците си. "Смирено ви моля да се обединим под синьото, бялото и червено на нашето национално знаме.

Поддръжниците на г-н Чавес излязоха по улиците на столицата Сан Хосе, за да отпразнуват победата на своя кандидат.