Осезаемите резултати от работните групи и подобрените отношения между Северна Македония и България дават основание за задоволство на българския премиер Кирил Петков и на мен. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски по телевизия Alsat M, съобщава БГНЕС.

Той посочи, че удовлетворението се дължи на напредъка в работата на работните групи.

По негови думи сега има диалог срещу минимална комуникация отпреди, когато медийното пространство било доминирано от пропагандисти, които разпространявали истерия.

От създаването на работните групи имаме осезаеми резултати - имаме полет, който работи, имаме първите стипендии, които се раздават на нашите студенти в България, а вчера имаше среща по проекти за трансгранично сътрудничество, изтъкна Ковачевски.

С позитивизъм българо-македонската комисия обсъди XI и XII век

С позитивизъм българо-македонската комисия обсъди XI и XII век

До края на годината ще се проведат още четири заседания

Той бе категоричен, че езикът, идентичността и уникалността на македонския народ не са и няма да бъдат предмет на разговори.

Ковачевски обясни, че опозицията е била поканена да участва в работни групи с България, но тя е отказала.

Убеден съм, че всяко постигнато споразумение ще бъде критикувано от опозицията, тъй като те бяха против всички договорености, които държавата направи, за да направи стратегическа стъпка, заяви премиерът.

69% от българите подкрепят твърдата позиция спрямо членството на Северна Македония в ЕС

69% от българите подкрепят твърдата позиция спрямо членството на Северна Македония в ЕС

Втвърдяването на позициите идва за сметка на спада наполовина на онези, които не могат да формират мнение по темата

По негови думи има отделни лица, групи и дори политически партии, финансирани от трети държави, които не искат да виждат Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение с България.

Относно изявлението на българския премиер Кирил Петков за експулсирането на петима руски дипломати, работещи срещу споразумение между България и Северна Македония, Ковачевски подчерта, че има доверие на българския си колега, тъй като изявлението се основава на информация от български служби.