В този момент на Република Северна Македония й трябва интеграция, а не изолация. Това заяви премиерът на страната Димитър Ковачевски в края на Стратегическия форум в Блед в Словения, съобщава БНР.

Той отново призова македонските депутати да приемат конституционните промени и по този начин да отворят пътя на РСМ към членство в Европейския съюз.

По-рано в Блед председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че страните кандидати за членство, както и самият ЕС трябва да са готови до 2030 г. за разширяването му.

Ковачевски пак убеждава, че РСМ няма да предоговаря условията за членство в ЕС

Ковачевски пак убеждава, че РСМ няма да предоговаря условията за членство в ЕС

Блокирането на евроинтеграцията коства на страната 1 млрд. евро годишно, според Османи

Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни само ако сме заедно. Това заяви от своя страна българският премиер Николай Денков към колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания.

Той изрази надижда следващия път, когато лидерите се съберат в този състав, всички тези страни вече да са започнали преговори за присъединяване към ЕС.

"Балканите са общ икономически и географски регион, надявам се да станат такъв и политически. Но нашите страни имат доста домашна работа, която трябва да се свърши. В края на краищата ЕС не е просто географско обединение. Той е основан на ценности, които ни обединяват", подчерта българският министър-председател.

РСМ: Споразумението с България не е част от преговорите ни с ЕС

РСМ: Споразумението с България не е част от преговорите ни с ЕС

Османи желае по-светло европейско бъдеще за Северна Македония

Той посочи, че всички питат България защо спира македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията.

"Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин: Защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония", изтъкна Денков.

По негови думи това е политически проблем, който сега е част от преговорите между РСМ и Европейския съюз. Той изрази надежда, че той ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 г.

Османи: При всяко забавяне на членството в ЕС македонци искат български паспорти

Османи: При всяко забавяне на членството в ЕС македонци искат български паспорти

Процесът на паспортизация бил най-голямата платформа за българизация

Денков заяви, че България също има "домашно", с което трябва да се справи, за да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенген.

Той отбеляза, че правителството има списък със задачи и график, по който те трябва да бъдат изпълнени.

"Искаме да си напишем домашното на 100%, за да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред", отбеляза премиерът.

Снимка 631728

Източник: МС