"Разговорите ни с България по политически въпроси се водят в духа на европейските ценности, а въпросите за идентичността на македонския народ не се обсъждат", каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от БНР.

Той дори добави, че "ние сме македонски народ, който говори македонски език, който е записан и в нашата Конституция". България е първата страна, която призна Македония за държава, казва още Ковачевски в интервю за телевизия "Сител".

"По отношение на другите въпроси, които се обсъждат, когато има напредък и когато се постигне приемливо решение, то ще бъде споделено с обществеността, но и с институциите, които ще отговарят за одобряването на такова решение", каза още Ковачевски и подчерта, че "всички разговори с България се споделят най-прозрачно с обществеността".

На въпрос дали предложената от опозицията декларация за Гоце Делчев ще навреди на преговорния процес, Ковачевски подчерта, че работата му не трябва да бъде обект на декларации.

Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

Първият полет София-Скопие ще бъде на 11 февруари

"Гоце Делчев, основоположник на македонската национална борба. Неговите идеали от 1900 г. са въплътени в независимата македонска държава, в която живеем днес, която е член на НАТО и която е на една крачка от започването на преговори и провеждането на първата междуправителствена сесия с ЕС. Той е част от нашия химн, мощите му са в Скопие", каза Ковачевски.

Според него декларацията е създадена по политически причини, за да може "опозицията да има тема, с която да "пречи на разговорите с България". Той добави, че декларацията не е подкрепена от нито една партия в парламента.

"Ако погледнете тази декларация, това е просто бележка, дело на Института за национална история. Декларацията е направена само по политически причини, за да може опозицията да има тема за обсъждане - тема, която ще пречи на разговорите, и тема, която ще създаде атмосфера на недоверие, каквато имахме през изминалата година. Видяхме, че нито една партия в парламента не подкрепи тази декларация", каза Ковачевски.

Северомакедонският премиер Димитър Ковачевски гостува на ПЕС в деня на Гоце Делчев

Северомакедонският премиер Димитър Ковачевски гостува на ПЕС в деня на Гоце Делчев

Внасяме нова динамика в диалога с България, заяви той

Той допълни, че чрез работни групи между двете правителства на Северна Македония и България се изгражда атмосфера на доверие между двете страни и между гражданите на двете страни.