Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски в интервю за австрийския всекидневник "Ди Пресе" е заявил, че на фона на военната агресия на Русия срещу Украйна членството в НАТО е от голямо значение за Република Северна Македония, особено за нейната икономика, цитира думите му скопският телевизионен канал "ТВ 21".

"Непредизвикана атака на Русия срещу Украйна доказва, че членството в най-големия отбранителен съюз в света, НАТО, е от първостепенно значение за всеки член. Ние сме малка държава. Нашата сигурност е гарантирана от всички членове на НАТО, което има много положителни последици както за нашето общество, така и за нашата икономика. Защото чуждестранните инвеститори, особено тези в инфраструктурния сектор, знаят, че са в сигурна страна, защитена от НАТО", е заявил Ковачевски пред австрийския вестник.

Ковачевски също така говори за продължаващия геостратегически интерес на Русия към Балканите.

"Западните Балкани винаги са представлявали интерес за Русия. Нейното влияние чрез медиите, включително чрез някои политически партии, винаги е присъствало ... Русия има интерес от замразени конфликти на Балканите, които пречат на страните да следват пътя си към евроатлантическата интеграция", каза той.

Припомняме, че на 3 април РСМ изгони петима руски дипломати, а министърът на външните работи на страната Буяр Османи заяви, че те освен другото са пречели за разрешаването на спора с България  и добави, че "хора от партии и институции са призовали да се спре интеграцията на страната в ЕС."

"Има прокси групи на трети страни и в България, и в Северна Македония, които подкопават преговорния процес с ЕС", заяви тогава Буяр Османи.

В България по същото време бяха отстранени двама вископоставени агенти на ДАНС, които бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия, включително по линя на българо-македонските отношения.

В РСМ са взети мерки срещу лица работили против добросъседските отношения с България

В РСМ са взети мерки срещу лица работили против добросъседските отношения с България

Македонският премиер не разкри подробности