Според белградското издание "Блиц" българският бизнесмен Христо Ковачки има връзки със Сретен Йосич.

От публикации в сръбския печат става ясно, че смятаният за "балкански крал" на наркотиците Йосич е получил комисионна от българския бизнесмен Христо Ковачки при приватизацията на сръбското предприятие "Траял", информира БНР.

Става ясно още, че Ковачки е унищожил 15 сръбски фирми, а нанесените щети за държавата не са изяснени, но става дума за солидни суми. Така той оставил без хляб 8000 работници в западната ни съседка

Припомня се, че против Ковачки се води съдебен процес за укриване на над 8 милиона евро данъци, както и че той е пуснат под рекордната гаранция 100 хиляди евро и му е отнето имущество за 13 милиона евро.

Как е възможно в Сърбия да не знаят нищо за такива купувачи, се пита в материала на "Блиц".

От Агенцията за приватизация се оправдават, че фирмите се продават на изплащане и без да се контролират произходите на парите. Продавачът не може да бъде сигурен дали купувачът ще плати цялата сума и дали ще спази след това условията на договора за производство в предприятието. Единственото сигурно нещо са банковите гаранции.

В съобщение до сръбските медии Ковачки заявява в отговор на обвиненията за връзките му с Йоца Амстердам, че няма какво да крие и отрича да има каквито и да е контакти със Сретен Йосич.