Емирът на Катар Шейх Хамад Бин Калифа Ал Тани е изиграл серозна роля при последните преговори в Триполи, след които сестрите ни бяха освободени и вече са в България.

Както стана ясно, френският президент Никола Саркози е благодарил на емира за помощта му.

Припомняме Шей Хамад бе първият арабски лидер, с който Саркози се срещна след спечелване на президентски пост във Франция.

Деблокирането на преговорите между ЕС и Либия се дължи преди всичко на едни свръхусилия от страна на френската дипломация и специално на френския президент Никола Саркози.

Това подчерта в коментара си за днешната изключителна за всички българи развръзка на казуса „Делото в Либия" арабистът Владимир Чуков.

Той обясни, че прави изключителна част на Саркози, че съумя да активира възможностите на цялата налична дипломация, за да постигне освобождаването на българските медицински сестри, като използва традиционните отношения между страните от Европа и арабския свят.

По думите на Владимир Чуков Никола Саркози се стреми да върне една част от влиянието на Франция в политическия свят, но умело се съобразява и с новите реалности.
Той оказа въздействие върху личността на Кадафи, но вече по различен начин", коментира Чуков.

България се оказа страна от едни изключително сложен и многопластов геополитически възел и Саркози се възползва от всички възможности. Чест му прави, че се е сетил за емира на Катар", посочи още Владимир Чуков.

Той обясни, че Катар и специално Емирът на Катар Шейх Хамад Бин Калифа Ал Тани представляват остров на либералността в арабския свят, като посочи за пример свободния печат и демократичната политическа система и живот в Катар.

„Все пак не бива да забравяме, че „Ал Джазира" е именно на катарска територия, а те следиха под лупа непрекъснато делото ни в Либия", отбеляза Чуков.

Той обясни, че емирът на Катар е един изключително уважаван политик в арабския свят, който може да бъде определен като свързващо звено с Европа, но също се явява важна фигура в отношенията между Либия и Саудитска арабия.

Именно българското дело и казусът с българските медицински сестри, по думите на Чуков, са се оказали обект на преговори в аспекта на твърде сложните исторически отношения между Триполи и Риад, които спорят за лидерство в арабския свят и на африканския континент.

„Това е един сложен триъгълник, сложна политическа игра, в която страна са отделно отношенията между Риад и Триполи. Този проблем тежеше на Кадафи. Ролята на емира на Катар е именно в тази плоскост", посочи Владимир Чуков.

„Именно емирът на Катар притежава потенциала и възможностите да бъде посредник в преговорите, да деблокира много важни отношения, да окаже съответния натиск", посочи още арабистът.