От две десетилетия насам никой не успява да разгадае секретния код пред сградата на американското ЦРУ. Междувременно дори създателят му оказва помощ за целта, информира наскоро "Ню Йорк Таймс".

Извитата медна плоча с колоните от букви се намира насред двора на ЦРУ. Мнозина сътрудници на тайната служба на САЩ преминават всеки ден покрай нея. И всеки ден това е унижение за могъщата разузнавателна организация, защото...

 

"Криптос" продължава да пази тайната си

И след 20 години последният от четирите, съдържащи се в творбата кодове, остава неразгадан. Междувременно и на автора Джеймс Санборн му омръзна да чака. В края на ноември той публикува указание, което да помогне на дешифровчиците: поредицата от букви NYPVTT в средата на кодираното послание означавала "Берлин". Желаещите да разбият кода с въодушевление се нахвърлиха върху указанието, но засега с нулев резултат.

От 1990 г. насам пластиката мъчи експертите от ЦРУ. Повечето отдавна вече са се отказали да гадаят смисъла на "Криптос". Само физикът от ЦРУ Дейвид Стайн продължава да се опитва. През свободното си време той е прекарал 400 часа зад работната си маса и е драскал редици от букви на хартия, докато най-сетне му се удало да дешифрира първите три текста. Това се случва през 1998 г., но тогава никой извън "фирмата" не научава затова, докато една година по-късно Джим Джилогли с помощта на написана от него компютърна програма също намира решението.

"Малко преди генералната репетиция на нашия камерен оркестър разгадах третото послание", разказва той. "След това ми беше трудно да се съсредоточа върху моята партитура.". Едва след като Джилогли публикува своето решение, става известно, че Стайн вече го е открил година по-рано.

 

Създателят му всъщност е художник...

Само четвъртият текст, състоящ се от 97 букви, не успяват да разгадаят и двамата. Въпреки че оттогава насам в криптографията са настъпили много промени. Мощността на компютрите е нараснала в пъти, в интернет има форуми на хиляди аматьор-криптолози. При все това последното послание на "Криптос" упорито устоява дори и на най-бруталните атаки с помощта на метода "опит-грешка". Освен това Санборн е художник, а не специалист по шифрите. Макар и да е бил предварително обучен от сътрудник на ЦРУ в методите на криптографията.