Датската кралица Маргрете II, която изуми страната си, като абдикира по-рано тази година, е изписана от болницата, след като при падане по-рано тази седмица е получила "увреждания в областта на шийните прешлени, както и фрактура на лявата ръка", съобщиха от двореца в петък.

84-годишната кралица е с гипс на лявата ръка и през следващите месеци ще носи яка за сковаване на врата, съобщиха от двореца, цитирани от АП.

Маргрете беше приета късно в сряда в университетската болница в Копенхаген за наблюдение, след като падна вечерта в замъка Фреденсборг, северно от датската столица.

В изявление на кралското домакинство се казва, че майката на крал Фредерик X е "в добро настроение и се справя добре", но "въпреки това ще се възстановява по-дълго време".

Маргрете се е върнала в замъка Фреденсборг, съобщиха от двореца, като добавиха, че няколко нейни публични ангажимента са отменени.

През януари кралица Маргрете стана първият датски монарх, който абдикира от близо 900 години насам, когато предаде трона на сина си.

Кралицата на Дания - Маргрете II ще абдикира на 14 януари 2024 г.

Кралицата на Дания - Маргрете II ще абдикира на 14 януари 2024 г.

Тя ще бъде наследена от сина си

По време на 52-годишното си управление тя винаги е твърдяла, че няма да се откаже, но операцията на гърба и няколко заболявания я оставиха в невъзможност да предприема толкова много неща, колкото можеше в миналото.

"Времето си взема своето", каза тя, когато обяви плановете си да абдикира в новогодишно обръщение, което смая кралството.