Кралица Елизабет изпрати послание към британската политическа класа да спре с кавгите за Брекзит, като призова законодателите да търсят обща рамка и да разберат общата картина за разрешаване на кризата, съобщава "Ройтерс".

29 март, датата, определена за Великобритания да напусне Европейския съюз наближава, а Обединеното кралство е в най-дълбоката си политическа криза от половин век и се опитва да разбере как, кога и дали да излиза от ЕС, към който се присъедини през 1973 година.

92-годишната британска кралица обясни в годишната си реч пред местния Институт за жени в Норфолк, че всяко поколение е изправено пред "нови предизвикателства и възможности".

"Когато търсим нови отговори в съвременната епоха, аз предпочитам изпробваните и изпитани рецепти, като това да говорим добре едни с други и да зачитаме различни гледни точки, да сме заедно, за да търсим обща основа и никога да не губи от поглед по-голямата картина", коментира кралицата.

Бъкингамският дворец отказа да коментира, въпреки че британските медии са наясно със значението на нейните забележки. Заглавието на "Таймс" е: "Спрете враждата за Брекзит, каза кралицата на воюващите политици".

Тереза Мей получи подкрепа за Брекзита

Тереза Мей получи подкрепа за Брекзита

Сделката е за предпазния механизъм

Като държавен глава, кралицата остава неутрална по отношение на политиката и не гласува, макар и преди референдума за независимостта на Шотландия през 2014 г., тя да изрази деликатна молба към шотландците да обмислят внимателно бъдещето си.

Бъдещето на Брекзит остава непредсказуемо с варианти, вариращи от хаотично излизане, което притеснява инвеститорите по целия свят, до нов референдум, който би могъл да промени процеса.

Премиерът Тереза ​​Мей се ангажира със споразумението за развод с ЕС, а британският парламент попари първоначалния й план с най-голямото поражение в съвременната британска история.

Северно ирландската партия, реши да подкрепи правителството на малцинството на Мей с новата сделка, ако включва ограничение във времето за ирландската предпазна мярка, съобщава "Сън".

Франция и други европейски страни обяви, че се подготвят за най-лошия вариант за Брекзит.

Тони Блеър: Шансовете за втори референдум са по-високи от 50%

Тони Блеър: Шансовете за втори референдум са по-високи от 50%

Според него има два варианта

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че икономиката ще претърпи сериозни щети, ако Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.

"В краткосрочен план ще има много значителни смущения и много съществен удар в нашата икономика в средносрочен и дългосрочен план", обясни Хамънд пред БиБиСи.

"Голдмън Сакс" ще инвестира по-малко в Обединеното кралство, ако има труден или много труден Брекзит, коментира главният изпълнителен директор Дейвид Соломон.

"Нашата численост в Обединеното кралство през последните няколко години не е спаднала, но и не е нараснала - добавихме хора, както ви е известно на континента", обясни Соломон в Давос.

"Но бих казал, че с течение на времето, ако всичко това бъде решено по трудния начин, ще повлияе на това къде инвестираме и къде местим хората", допълва той.

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Барние: ЕС може да отложи Брекзит, ако Лондон има стабилно мнозинство

Това намекна главният преговарящ на ЕС за Брекзит